Suriname strijdend ten onder tegen Mexico
12 Jun 2022, 01:09
Suriname heeft zijn derde wedstrijd gespeeld in de Nations League. Natio had vanaf het begin een underdog positie tegen Mexico. (Foto: Diederik Samwel)

Suriname trad in zijn derde Nations League wedstrijd met een ietwat gewijzigd elftal aan tegen het frisse Mexico (El Tri), dat tot dan nog geen wedstrijd had gespeeld in dit toernooi. De wedstrijd werd afgewerkt in het Corona-stadion en stond onder leiding van arbiter Ivan Cisnero uit El Salvador, die merkwaardig genoeg werd geassisteerd door de Mexicaanse grensrechter Andres Hernandez. Na een 2-0 ruststand eindigde de wedstrijd in een 3-0 overwinning voor El Tri.

Reeds in de 3e minuut mocht Natio achter de feiten aanhollen, nadat Calvin Mac-Intosch die voor het eerst zijn opwachting maakte, een Mexicaanse hoekschop beroerd uitverdedigde. Israel Reyes aarzelde geen moment om dit cadeautje uit te pakken: 1-0. Die hoekschop was het gevolg van een paniekerige poging van Shaquille Pinas, om te voorkomen dat de gereedstaande aanvaller bereikt zou worden.

Na geklungel in de Surinaamse achterhoede mocht Mexico in de 21e minuut, dichtbij het strafschopgebied een vrijetrap nemen, maar Natio verdedigde goed uit. Luttele minuten later stuurde aanvoerder Ryan Donk aanvaller Yanic Wildschut met een fraaie diepe pass weg, maar de Mexicanen beletten Wildschut om zich andermaal te ontpoppen tot de Surinaamse held. Na een halfuur spelen kon doelman Warner Hahn voorkomen dat Mexico verder uitliep, door op het juiste moment uit zijn doel te komen en zich voor het leder te werpen.

In de 37e minuut lokte een Mexicaanse aanvaller dichtbij het strafschopgebied, een overtreding uit van Leandro Kappel en kreeg een vrije trap mee, maar deze leverde niets op voor de gastheer. In de 39e minuut brak D. Lainez door en werd ongeoorloofd gehinderd in het srafschopgebied door Shaquille Pinas. Arbiter Cisnero wees onverbiddelijk naar de witte stip, van waaruit Henri Martin de gastheer alsnog op 2-0 bracht. In blessuretijd leek Ryan Donk de aansluitingstreffer op de schoen te hebben, maar doelman Acevedo was op zijn qui-vive en verwerkte het snoeihard schot, tot inworp. Partijen gingen de rust in met een 2-0 voorsprong voor Mexico.

Na de rust bleef Ryan Donk die Natio tot dan aanvoerde, in de kleedkamer achter en mocht Jeredy Hilterman aan zijn taak beginnen. Natio liet geen twijfel bestaan over zijn intenties gebrand te zijn op een beter resultaat en speelde duidelijk aanvallender in deze speelperiode. De kansen bleven dan ook niet uit. Zo haalde Shaquille Pinas verwoestend uit van ver buiten het strafschopgebied, maar de doelman liet zich niet verrassen. Suriname had in deze fase een overwicht op de Mexicanen, maar het net werd niet gevonden.

Doordat Natio vol in de aanval ging, ontstonden er ook mogelijkheden voor El Tri, waardoor Mac-Intosch meerdere malen genoodzaakt was aan de noodrem te trekken om erger te voorkomen. In deze helft liet Natio ook een paar goede combinaties zien, maar toen het er op aan kwam, werd de verkeerde beslissing genomen. In de 70e minuut ging Kelvin Leerdam in duel met doelman Acevedo om een hoge bal. De bal belandde in het doel, maar de arbiter keurde het doelpunt af. Na ruim zeventig minuten mochten Diego Bisewar en Yanic Wildschut die een degelijke wedstrijd hebben gespeeld, afzwaaien en konden Roland Alberg en Florian Jozefzoon hun opwachting maken. In de 83e minuut kende de arbiter op aangeven van de grensrechter, andermaal een strafschop toe aan Mexico, maar Hahn voorkwam dat de ingevallen debuterende jeugdspeler Marcelo Flores, hem passeerde. In de 94e minuut deed Eric Sanchez de kers op de taart: 3-0.