VS belooft meer visa voor Cubanen en Haïtianen
11 Jun 2022, 22:51
foto
De Amerikaanse president Joe Biden spreekt tijdens een diner in de Getty Villa voor leiders en hun echtgenoten op de Summit of the Americas, in Los Angeles, Californië, VS. (Foto: Reuters)


De regering-Biden zal US$ 314 miljoen uitgeven om Venezolaanse migranten op het westelijke halfrond te ondersteunen en om programma's opnieuw op te starten waardoor sommige Cubanen en Haïtianen zich kunnen herenigen met familieleden in de Verenigde Staten. De aankondiging vrijdag maakte deel uit van een poging op de Summit of the Americas in Los Angeles om de migratie-uitdagingen aan te pakken, met name in de Verenigde Staten, waar het aantal migranten dat aankomt bij de grens tussen de VS en Mexico, recordhoogten heeft bereikt.

De Amerikaanse president Joe Biden en andere leiders die de top bijwonen, zullen een verklaring afgeven die een meer coöperatieve benadering van migratie belooft. De Democratische president heeft getracht migratie te beschouwen als een uitdaging op het hele halfrond en niet als een exclusief probleem aan de grens met Mexico.

Republikeinen, die tijdens de tussentijdse verkiezingen in november de controle over het Amerikaanse Congres willen terugwinnen, hebben Biden scherp bekritiseerd voor het terugdraaien van een deel van het restrictieve beleid van zijn Republikeinse voorganger, Donald Trump, en probeerden de situatie aan de grens als een crisis te bestempelen.

Tijdens de top heeft de regering-Biden de regeringen in de Amerika's opgeroepen om de bescherming van migranten te versterken, maar ook om de grenzen te handhaven en mensen die niet in aanmerking komen voor asiel, te deporteren.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei donderdag laat tegen verslaggevers dat de Verenigde Staten en andere landen "concrete toezeggingen" zouden doen en "verwachten dat alle landen hun deel zullen doen".

Naast de verklaring kondigde de Verenigde Staten verschillende programma's aan die gericht zijn op het vergroten van legale migratietrajecten en het ondersteunen van migranten in het buitenland. De toezeggingen omvatten het versterken van de Amerikaanse inhuur van tijdelijke werknemers uit Midden-Amerika.

De Amerikaanse financieringstoezegging om Venezolaanse migranten te ondersteunen, omvat US$ 171 miljoen aan humanitaire hulp en noodvoedsel voor Venezolaanse migranten en vluchtelingen in Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De regering-Biden zal ook programma's herstarten waarmee bepaalde Amerikaanse staatsburgers en permanente inwoners een aanvraag kunnen indienen om hun familieleden in Cuba en Haïti naar de Verenigde Staten te brengen via een tijdelijke status die bekend staat als humanitaire voorwaardelijke vrijstelling, aldus het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

De regering-Biden benadrukte vrijdag ook wat zij noemt "ongekende" inspanningen die in april zijn gelanceerd om mensensmokkelnetwerken te verstoren en een eind mei ingevoerde verordening die tot doel heeft de verwerking van asielzoekers aan de grens met Mexico te versnellen.

Tegelijkertijd vraagt ​​Biden andere regeringen om hun asielstelsels te versterken en mensen die niet in aanmerking komen, te verwijderen. "We zullen steun blijven bieden aan landen die zich echt inspannen om hun asielcapaciteit op te bouwen", zeiden de officiële Amerikaanse briefingverslaggevers over de verklaring van de top, sprekend op voorwaarde van anonimiteit.

De Verenigde Staten wil dat de maatregelen de arbeidstekorten in de VS helpen verminderen en tegelijkertijd de illegale immigratie terugdringen.

Terwijl de regering-Biden de top deze week prees als een belangrijke kans om regionale overeenkomsten over migratie te bereiken, waren leiders uit Mexico en andere landen die veel migranten naar het noorden sturen afwezig, wat vragen opriep over de effectiviteit van een wederzijdse verklaring. De regering-Biden heeft die suggestie afgewezen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May