Brazilië: Menselijke resten in rivier waar journalist verdween
11 Jun 2022, 02:52
foto
Politieagenten en een reddingsteam voeren een zoekactie uit naar de Britse journalist Dom Phillips en de inheemse expert Bruno Pereira, die vermist werden terwijl ze verslag uitbrachten in een afgelegen en wetteloos deel van het Amazone-regenwoud, nabij de grens met Peru, in Atalaia do Norte, in de deelstaat Amazonas, Brazilië. (Foto: Reuters)


Braziliaanse zoekteams hebben "blijkbaar menselijke" resten gevonden in de rivier waar een Britse journalist voor het laatst is gezien in het Amazone-regenwoud, zei de politie vrijdag, in wat misschien wel de grootste doorbraak is voor het vijfdaagse onderzoek. Het "organische materiaal" wordt opgestuurd voor forensisch onderzoek, aldus de federale politie, samen met bloed dat op de boot van een verdachte is gevonden, dat zal worden vergeleken met genetisch materiaal van journalist Dom Phillips en reisgenoot, inheemse expert Bruno Pereira.

Een Braziliaanse rechter had de verdachte, een visser die wordt beschuldigd van illegaal bezit van verboden munitie, nog 30 dagen vastgehouden terwijl de politie onderzoekt of hij erbij betrokken is, aldus een advocaat van een lokale inheemse groep. Staatsrechter Jacinta Silva dos Santos zei dat de procedure verzegeld is en dat ze niet kan zeggen of er andere verhoren zijn gepland voor de visser Amarildo da Costa, plaatselijk bekend als "Pelado".

De politie heeft gezegd dat Costa een van de laatste personen was die Phillips en Pereira op zondag hebben gezien, toen ze vermist werden na een bezoek aan de vissersgemeenschap Sao Gabriel aan de rivieroever.

Eliesio Morubo, de advocaat van de Unie van Inheemse Volkeren van de Javari-vallei (UNIVAJA), zei dat de rechter ermee instemde de visser 30 dagen vast te houden, omdat de zaak een mogelijke "gruwelijke misdaad" betrof, zoals moord en het verbergen van lichamen.

Rechercheurs van de staatspolitie die bij het onderzoek betrokken zijn, hebben Reuters verteld dat ze zich richten op stropers en illegale vissers in het gebied, die vaak botsten met Pereira, terwijl hij inheemse patrouilles in het lokale reservaat organiseerde.

Costa's advocaten en familie hebben gezegd dat hij legaal op de rivier heeft gevist en hebben ontkend dat hij een rol heeft gespeeld bij de verdwijning van de mannen.

Het kantoor van de openbare verdediger van de staat bevestigde dat Costa in hechtenis werd gehouden, terwijl de autoriteiten onderzoeken of hij bij de zaak betrokken was.

Getuigen zeiden dat ze Phillips, een freelance verslaggever die schreef voor de Guardian en de Washington Post, zondag voor het laatst zagen. Zijn metgezel Pereira, een expert op het gebied van lokale stammen, was een hoge ambtenaar bij de inheemse overheidsinstantie Funai.

De twee mannen waren op een reportagereis in het afgelegen junglegebied op de grens tussen Peru en Colombia, waar 's werelds grootste aantal ongecontacteerde inheemse volkeren leven. De wilde en wetteloze regio heeft cocaïnesmokkelbendes gelokt, evenals illegale houthakkers, mijnwerkers en jagers.

De verdwijning van het paar vond wereldwijd weerklank, met Braziliaanse iconen, van voetbalgrootheid Pele tot zanger Caetano Veloso, die zich bij politici, milieuactivisten en mensenrechtenactivisten voegden en er bij president Jair Bolsonaro op aandringen de zoektocht naar hen op te voeren.

Na kritiek dat de regering in de cruciale eerste dagen de kwestie met de voeten had getreden, vertelde Bolsonaro vrijdag aan de Summit of the Americas in Los Angeles, dat de Braziliaanse strijdkrachten "onvermoeibaar" aan het werk waren om de twee mannen te vinden.

De straten van Atalaia do Norte, de grootste stad aan de rivier in de buurt van waar de mannen voor het laatst werden gezien, zijn de afgelopen dagen druk geworden met soldaten in gecamoufleerde vrachtwagens, samen met het verre geluid van helikopters die eerder deze week afwezig waren. Vrijdag waren zo'n 150 soldaten via rivierboten ingezet om de vermiste mannen te zoeken en de lokale bevolking te interviewen.

Inheemse zoekteams zijn sinds zondag op zoek naar het paar, zei Marubo.

Een getuige van Reuters zag een boot met politie en brandweerlieden die duiken in een troebel begroeid gebied langs de rand van de Itacoaí-rivier en een kano voorbereiden om het ondiepe water te doorzoeken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May