Santokhi wil concrete acties; geen papieren tijgers
10 Jun 2022, 04:47
foto
Diverse regeringsleiders op de Summit of the America's. President Chan Santokhi vindt dat besluiten die genomen worden, geen papieren tijgers moeten zijn. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi, die de Summit of the America's bijwoont, vindt dat toezeggingen die gedaan zijn tijdens onderhandelingen, omgezet moeten worden in concrete acties. Hij merkt op dat de impact van de Inter-Amerikaanse samenwerking pas zichtbaar zal zijn als de vastgestelde financiële middelen en bijstand beschikbaar zijn. Deze middelen dienen niet alleen efficiënt en toegankelijk te zijn, maar snel te worden uitbetaald.

“De toezeggingen waarover is onderhandeld in de Top Implementation Review Group moeten geen papieren tijgers worden, maar worden gevolgd door ambitieuze en concrete vervolgacties.” Tijdens deze bijeenkomst wisselen regeringsleiders uit Noord-, Zuid- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied van gedachten over verschillende aspecten de Inter-Amerikaanse samenwerking rakende. De Implementation Review Group is het voornaamste bestuursorgaan van de Amerikaanse top. 

Santokhi benadrukt Surinames status als het enige CO2-negatieve land in Zuid-Amerika alsook de hoge bosbedekking en een lage ontbossingsgraad. “We verwachten dat de dienst die we als land aan de wereld bieden, als een belangrijke koolstofput en leverancier van ecosysteemdiensten via onze bosbedekking, wordt erkend met bijbehorende financiële compensatie en ondersteuning”, stelt het staatshoofd. Hij voegt eraan toe dat Suriname als laaggelegen kuststaat zeer kwetsbaar is voor de effecten van klimaatverandering en geconfronteerd wordt met ongekende regenval en overstromingen. Volgens Santokhi is Suriname bereid koolstofkredieten te leveren op de vrijwillige koolstofmarkten. Het land staat open voor het verkennen van mogelijkheden met publieke en private partners, meldt de Communicatiedienst Suriname.

President Santokhi meent dat het Caribisch gebied bij de uitvoering van de actieplannen van de Top Implementation Review Group als een waardige buur erkend moet worden. “De Caricom kan een waardevolle partner zijn bij het handhaven van sterke inter-Amerikaanse betrekkingen".

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May