Biden's plan voor Americas Summit ondermijnd
08 Jun 2022, 14:19
foto
De Peruaanse president Pedro Castillo en first lady Lilia Paredes arriveren op de internationale luchthaven van Los Angeles om de negende Summit of the Americas bij te wonen in Los Angeles, Californië. (Foto: Reuters)


President Joe Biden heeft vandaag, woensdag, een top die was bedoeld als platform om het leiderschap van de VS te demonstreren in het nieuw leven inblazen van Latijns-Amerikaanse economieën en het aanpakken van migratiedruk, geopend. De bijeenkomst is echter ondermijnd door onenigheid over de gastenlijst.

Bidens plan om een ​​pakket te onthullen om het herstel in Latijns-Amerika te stimuleren, immigratie te helpen indammen en de groeiende regionale economische invloed van China tegen te gaan, werd ontsierd door een gedeeltelijke boycot door leiders die boos waren over het besluit van Washington om Cuba, Venezuela en Nicaragua uit te sluiten van de top.

Amerikaanse functionarissen hopen dat de Summit of the Americas in Los Angeles en een parallelle bijeenkomst van topmanagers uit het bedrijfsleven de weg kunnen effenen voor meer economische samenwerking terwijl regionale landen die worstelen met hogere inflatie, werken om toeleveringsketens die door de Covid-19-pandemie zijn uitgerekt, dichter bij huis te brengen.

"Het is veel beter voor ons... om hier in Amerika een toeleveringsketen te hebben dan om afhankelijk te zijn van een toeleveringsketen die uit China komt", zei de Amerikaanse ambassadeur in Mexico Ken Salazar tegen Reuters in de marge van de top.

Op zoek naar alternatieven voor China, zeiden Amerikaanse functionarissen dat Biden woensdag een "Americas Partnership" zou onthullen om het herstel van de pandemie te versnellen door voort te bouwen op bestaande handelsovereenkomsten. Het plan is gericht op het mobiliseren van investeringen, het nieuw leven inblazen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, het creëren van banen voor schone energie, het versterken van toeleveringsketens en het bevorderen van "duurzame en inclusieve handel" in de regio, zei een overheidsfunctionaris.

Toch kan een initiatief dat banen in het buitenland promoot, te maken krijgen met een Amerikaanse protectionistische terugslag, evenals met vragen over in welke mate sterk uiteenlopende economieën het zouden kunnen laten werken.

De regering-Biden kondigde ook stappen aan om de gezondheidssector in Amerika te verbeteren, zoals plannen om binnen vijf jaar 500.000 volksgezondheids- en medische professionals op te leiden.

Het heeft de top gekaderd als een kans voor de Verenigde Staten om zijn toewijding aan Latijns-Amerika opnieuw te bevestigen na jaren van relatieve verwaarlozing onder Bidens Republikeinse voorganger Donald Trump.

Maar spanningen hebben de voorbereidingen van de 9e Summit of the Americas herhaaldelijk achtervolgd. Diplomatieke scheuren gingen deze week wijd open toen Washington ervoor koos om het door communisten geleide Cuba en de linkse regeringen van Venezuela en Nicaragua niet uit te nodigen, met het argument dat hun staat van dienst op het gebied van mensenrechten en democratie het onmogelijk maakte.

Afgewezen in zijn eis dat alle landen moeten worden uitgenodigd, zei de president van Mexico dat hij weg zou blijven, de aandacht afleidend van de doelen van Biden waardoor de focus ging naar regionale verdeeldheid.

De leiders van Guatemala en Honduras, twee van de landen die de meeste migranten naar de Verenigde Staten sturen, zeiden ook dat ze niet zouden gaan, wat de inspanningen van Biden-functionarissen om een ​​"verklaring" op te stellen over gezamenlijke plannen om het fenomeen aan te pakken, ondermijnt. Toch zullen leiders uit meer dan 20 landen in de regio aanwezig zijn, waaronder Canada, Brazilië en Argentinië, aldus de organisatoren.

Biden zal in wat wordt aangekondigd als een beleidstoespraak om de top te openen, een voorproefje geven van de migratieverklaring die op vrijdag wordt aangekondigd. Ambtenaren zeggen dat het specifieke toezeggingen van leiders zal bevatten om de uitdaging aan te gaan.

De aanhoudingen van migranten aan de grens tussen de VS en Mexico hebben dit jaar recordniveaus bereikt. Maandag vertrok een andere karavaan van duizenden mensen naar het noorden vanuit het zuiden van Mexico.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May