Opleving voor agro-sector door waardeketenplatformen
08 Jun 2022, 12:16
foto
Het bestuur van het Groenten en Fruit Export Platform. (Foto's: LVV)


Meer dan 50 belanghebbenden uit de publieke en private sector hebben vorige week in verschillende bijeenkomsten vertegenwoordigers gekozen in de stuurgroepen van de waardeketenplatformen van cassave-, groenten- en fruitexport. Beide platformen zijn voor 5 jaar vastgesteld. Het is de bedoeling de samenwerking tussen landbouwers, agroverwerkers, exporteurs, ondersteunende diensten en de publieke sector te versterken.

De bijeenkomsten werden gefaciliteerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). Leden van het Cassave Platform en van het Groenten en Fruit Export Platform hebben binnen een aantal maanden niet alleen een 5-jaren Strategisch Plan (2022 – 2026) en een Jaarplan (2022 – 2023) ontwikkeld, maar ook besluiten genomen over de managementstructuur van de platformen en de wijze van vertegenwoordiging van het bestuur, schrijft de voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Segmenten
De platformen hebben elk negen leden in het bestuur, die alle segmenten van de waardeketen vertegenwoordigen met een sterk leiderschap vanuit de private sector met zes vertegenwoordigers en de strategische deelname van drie leidende ministeries LVV, Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) vanuit de publieke sector. LVV noemt de evenwichtige deelname van zowel vrouwen als mannen in de stuurgroepen van beide platformen een andere belangrijke ontwikkeling.

De vertegenwoordiger van het Coöperatie Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne, is door de belanghebbenden gekozen tot voorzitter van het bestuur van het Cassave Platform. “Het platform omvat alle relevante organisaties van landbouwers tot verwerkers, evenals instellingen uit de publieke sector die verantwoordelijk zijn voor beleid en diensten. Dit platform heeft sterke invloeden vanuit de grassroot landbouwer”, benadrukte hij.

Lucien Bourne, gekozen tot voorzitter van het bestuur van het Groenten en Fruit Export Platform, stelde dat de leden van het platform bij consensus tot besluiten zijn gekomen. “Deze modaliteit van een waardeketenplatform zal ons in staat stellen om de uitdagingen in de export van groenten en fruit aan te pakken, als resultaat van dialoog en strategische en gecoördineerde acties die in onze visie en actieplan zijn geïdentificeerd.”
 
FAO/SAMAP zal technische ondersteuning blijven verlenen aan beide initiatieven. SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van LVV en uitgevoerd door de FAO met middelen van de Europese Unie (EU). Het belangrijkste doel is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten zal vergroten, schrijft LVV.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May