Colombia: Reddingswerkers volharden in zoektocht mijnwerkers
06 Jun 2022, 20:26
foto
Reddingswerkers zeggen dat de omstandigheden in de mijn lastig zijn. (Foto: Reuters)


Reddingswerkers in Colombia blijven zoeken naar drie mijnwerkers die nog steeds worden vermist na een explosie die op 30 mei door een kolenmijn scheurde. Zondag werden nog twee lichamen uit een schacht gehaald, waardoor het aantal mijnwerkers dat bij de ontploffing omkwam op twaalf komt.

Hoewel de hoop om de overgebleven mannen levend te vinden minimaal is, zeiden reddingswerkers dat ze niet zouden opgeven voordat ze alle vermisten hadden gevonden. De explosie werd veroorzaakt door een opeenhoping van gas, zeiden functionarissen.

Colombia's National Mining Agency zei dat de omstandigheden in de mijn moeilijk waren. Daarin werd beschreven hoe reddingswerkers de gevonden lichamen op brancards moesten leggen, die ze vervolgens met touwen optrokken.

"Ze moesten door een 300 meter lange tunnel worden vervoerd in een hoek van 35 graden, we konden geen mijnkarretje gebruiken omdat er overal op de route steenslag was", zegt een verklaring van het bureau. Hoge temperaturen in de mijn bemoeilijken ook het reddings- en bergingswerk.

Mijnongevallen zijn niet ongewoon in Colombia, waar vorig jaar 148 mensen omkwamen.

Ambtenaren zeiden dat de kolenmijn van La Mestiza, waar de explosie van vorige week plaatsvond, legaal in bedrijf is. Het was slechts twee weken voor het ongeval heropend en was sinds 2021 gesloten vanwege een eerdere ophoping van gas.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May