Brunswijk tegen Santokhi: 'Jij en ik zijn broers'
05 Jun 2022, 16:33
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk omhangen Baba en Mai met een mala. Hij is kort daarvoor uit Nickerie teruggevlogen naar Paramaribo. (Foto's: René Gompers)


President Chan Santokhi krijgt een brasa van vicepresident Ronnie Brunswijk. “Jij en ik zijn broers,” gaf Brunswijk aan. Santokhi merkt op dat als de slavernij niet was afgeschaft er ook geen Hindostaanse immigratie zou zijn. Maar hoe dan ook moet samen het land opgebouwd worden “want wiens ope tata komopo wi mu seti kondre bun.” Santokhi en Brunswijk hebben als eersten Baba en Mai met mala’s omhangen bij het monument van de Hindostaanse Immigratie.  Later op de middag gaat een stoet van praalwagens de plek aan doen. Vandaag wordt 149 jaar Hindostaanse Immigratie herdacht.

Ramon Jawalapersad, voorzitter van de stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), deelt mee dat in verschillende districten er een herdenking is. Later op de dag worden er ook mala’s gehangen en kransen gelegd bij de de monumenten in Saramacca en  Commewijne. Zaterdag is Nickerie aan de beurt geweest. “Vanmiddag vertrekt een groep vanuit Wanica met praalwagens naar dit monument (Paramaribo),” kondigt Jawalapersad aan. “Als het goed is moeten ze tussen 17 en 18 uur vandaar vertrekken.”

President Chan Santokhi heeft vanmorgen een krans gelegd in Nieuw Nickerie.

Verschillende sprekers hebben benadrukt dat de komst en de inzet van de voorouders nooit vergeten mag worden. Ze hadden misschien niet veel bij zich maar het is hun durf en  doorzettingsvermogen waarmee onder andere maatschappelijke, economische en academische doorbraak is gekomen. Vruchten die de nakomelingen nog steeds kunnen plukken. “We moeten vieren dat we in Suriname zijn met alle andere bevolkingsgroepen. Men heeft het over scheidslijnen, voor mij zijn het bindlijnen tussen alle bevolkingsgroepen.”

Brunswijk haalt op dat de voorouders  van de doorsnee Surinamer “dezelfde strijd hebben geleverd om van Suriname een mooi land te maken.” Tot Santokhi zegt hij: “President, laten we elkaar respecteren. Mek’ unu wroko samen. Wij zijn Suriname. No wan tra sma o’ kon meki Sranan gi unu. W’e tan lespeki un’ srefi. President, mi nanga yu na brada. Kom gi yu wan brasa.” 

President Santokhi merkt op dat de huidige samenleving er ook voor moet zorgen dat de volgende generaties nakomelingen goed voorzien moeten zijn. Dat is ook het doel van de regering. Santokhi heeft van de gelegenheid gebruikt gemaakt om te benadrukken dat de crisis onder controle is, er economische stabiliteit is, en de tweede fase van “fu set a kondre bun” in zicht is en dat er al 62 projecten zijn gepland om dat te bereiken. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May