Potentie genoeg bij natio, nu moet het een team worden
05 Jun 2022, 06:48
Suriname heeft stand gehouden tegen Jamaica. Bondscoach Stanley Menzo is trots op de spelers. Er is potentie in natio. Het is een kwestie van trainen. (Foto: Diederik Samwel)

In het officiële debuut van bondscoach Stanley Menzo speelde het Surinaams elftal zaterdagavond in een uitverkocht Essed-stadion met 1-1 gelijk tegen Jamaica. Mede door het enthousiaste publiek werd het een enerverende en intense partij voetbal waarin het tot de allerlaatste seconde spannend bleef.

Hoewel natio na een sterk begin in de loop van de eerste helft niet echt aan voetballen toe kwam, kreeg het wel een paar prima kansen. Diego Biseswar zag hoe hij zijn geplaatste schot uit de hoek werd getikt door de Jamaicaanse doelman Amal Knight, Yannick Wildschut kon net niet inkoppen en Roscello Vlijter knalde over. In die periode zorgde vooral Florian Jozefzoon vanaf de rechterkant voor gevaar.

Aan de andere kant verscheen Jamaica een paar keer dreigend in de buurt van doelman Warner Hahn. Aanvankelijk hadden Myenty Abena en Shaquil Pinas het centraal achterin aardig onder controle. Maar na onstuimig inkomen van Ridgeciano Haps kon zijn man ongehinderd terugleggen zodat spits Junior Flemmings van dichtbij de hoek voor het uitzoeken had.

Voor een team in ontwikkeling leverde natio zaterdag een prima prestatie. Zeker gezien de korte voorbereidingstijd. Na het toernooi om de Gold Cup in juli vorig jaar werd een half jaar geen enkele interland gespeeld. Pas begin dit jaar werd met slechts zes profs uit Europa een oefentoernooi tegen Barbados en Guyana gespeeld. In maart volgde een trainingskamp in Thailand met een 1-0 nederlaag tegen het gastland. En deze week had Menzo zijn selectie pas vanaf maandag bij elkaar. Daar kwam bij dat Sheraldo Becker (geblesseerd), Tjaronn Chery (privéomstandigheden) Kenneth Paal (transferperikelen) ontbraken terwijl Ryan Donk pas donderdag in Suriname arriveerde.

Toch speelde natio in het eerste kwartier na rust zoals Menzo het waarschijnlijk graag ziet. Snelle combinaties vanaf de zijkant en door het midden, volop beweging in de voorste linie en de tegenstander die niet van eigen helft kon komen. De flankspelers haalden een paar keer de achterlijn waarna de voorzetten precisie miste. Maar er waren ook fases met onnodig balverlies en onzuivere inspeelpasses waardoor veel fysieke duels ontstonden. En daar wisten de Jamaicanen wel raad mee. Daarbij hadden ze het vooral gemunt op spelverdeler Biseswar.

De Jamaicaanse bondscoach Paul Hall vond dat de uitslag paste bij de wedstrijd en kon wel leven met het gelijkspel: ‘Een punt in een uitwedstrijd tegen een kwalitatief sterke ploeg is prima. We wisten dat we in het begin flink onder druk zouden komen maar dankzij onze doelman zijn we daar goed doorheen gekomen. Wel jammer dat we die tegengoal cadeau hebben gedaan.’ Die kwam ongelukkig genoeg van de vuist van doelman Knight. Sterspeler Leon Bailey van Aston Villa uit de Engelse Premier League nam het zijn goalie niet kwalijk: ‘Hij was de beste man bij ons en heeft ons in de wedstrijd gehouden. En ach, iedereen kan een keer in de fout gaan.’

De eigen goal van de Jamaicaanse keeper viel uit een scherp indraaiende corner van Jamilho Rigters. De kleine aanvaller van Robinhood had, net als Gleofilo Vlijter, een prima invalbeurt en scoorde nog bijna de winnende treffer uit een vrije trap van een meter of twintig.

Na afloop toonde Menzo zich vooral trots op al zijn 23 selectiespelers: ‘Al met al ben ik dik tevreden, we spelen niet tegen de nummer honderd zoveel van de wereld. Dit is wel Jamaica. In de uitwedstrijd gaan we het anders benaderen maar we zijn wel van plan meer punten te gaan pakken.’ Menzo gaf aan dat zijn selectie volop potentie heeft maar nog geen team is. Dat is een kwestie van veel trainen en samen spelen.

Volgens de bondscoach komt er dan ook meer rust en overleg in de ploeg: ‘In blessuretijd geven we bijvoorbeeld nog twee enorme kansen weg. Toen was de organisatie even zoek. Dat is eigenlijk de schuld van het publiek want door al die herrie kon ik de jongens niet bereiken.’

Met een grote grijns gaf Menzo aan dat hij juist een prima wisselwerking tussen publiek en spelers had meegemaakt. ‘Het gevolg was dat sommige spelers te graag wilden, waardoor je na een prima tweede helft nog bijna met lege handen komt te staan. Maar iedereen is vooral blij dat ze eindelijk voor een vol stadion konden laten zien wat ze waard zijn.’