Castelen voorzitter Docentenbond Hoger Onderwijs
05 Jun 2022, 11:19
foto
De bestuursleden van de de Docentenbond voor het Hoger Onderwijs Suriname tekenen de bewilligingsformulieren. In het midden, voorzitter Guno Castelen.


Guno Castelen leidt de Docentenbond voor het Hoger Onderwijs Suriname (DoHOS). Deze bond is vrijdag opgericht op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Het doel is om de belangen van docenten van het hoger onderwijs te behartigen en in het bijzonder die van het IOL. Met hoger onderwijs wordt aangeduid: overheids- en particuliere HBO- en WO-instellingen. Tot nu toe werden de belangen van de IOL-docenten ook behartigd door de Bond van Leraren, onder leiding van Reshma Mangre.

De gedachte voor bundeling begon op 3 november 2021 tijdens een opleidingscoördinatorenvergadering, toen er werd aangegeven dat IOL-ers zelf voor hun belangen moeten opkomen en niet langer aan de zijkant kunnen staan. Speerpunten waren dat een IOL-docent niet hetzelfde salaris kan verdienen als een VOS-docent en de toelagen van coördinatoren niet op basis van LO-uren betaald kunnen worden. Ook zijn de bedragen van Mo-A en Mo-B-uren sterk achterhaald en behoeven aanpassing naar bachelor-uren, zegt DoHOS in een persbericht.

Het IOL verzorgt sinds 2019 officieel bachelor-opleidingen.Tijdens deze vergadering werd een trekkersgroep gevormd die, besloot op te komen voor de belangen van IOL-docenten. Na intensieve communicatie met het MinOWC werd de trekkersgroep twee keer ontvangen en er werd een akkoord bereikt, waarbij de voltijdse IOL-docenten extra uren zouden krijgen naast hun salaris en de opleidingscoördinatoren ook verhoogde toelagen tegemoet konden zien. Het bereikte resultaat werd te elfder ure teruggedraaid door het MinOWC, vanwege vage redenen. De noodzaak voor een eigen docentenbond werd toen glashelder.

De trekkersgroep besloot, met ondersteuning van de IOL-docenten, een docentenbond op te richten om de belangen van de IOL-docenten op een adequate manier te kunnen behartigen. Vrijdag werden zowel het bestuur gekozen als de statuten en het huishoudelijk reglement aangenomen. 

In het bestuur hebben verder zitting: Ashvin Sewsahai ondervoorzitter, Sharmila Bhageloe-Debi secretaris, Maurice Zrour eerste penningmeester, Ravi Jaggoe, tweede penningmeester, Jerry Oldenstam eerste commissaris en Judy Samson tweede commissaris.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May