VES: Niet meer pappen en nathouden in rijstsector
05 Jun 2022, 00:57
foto
De exportcijfers van Guyana en Suriname de afgelopen jaren. De VES adviseert de regering om bij de buren te kijken voor een goede organisatie.


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) adviseert de regering dringend om een kijkje te nemen bij Guyana Rice Development Board (GRDB). De positieve zaken die daar plaatsvinden in de rijstsector dienen overgenomen te worden. Naar dit model kan een organisatie opgezet worden in Suriname. Er moet gestopt worden met een praatclubje als het Platform, welke de groei van de rijstsector niet zal bevorderen.

Een delegatie van de VES heeft geparticipeerd in het driedaagse Agri Investment Forum and Expo van 19 tot 21 mei in Guyana. Met ondersteuning van het ministerie van Agriculture van Guyana is er een ontmoeting geweest met Kuldip Ragnauth, deputy manager en Marsha Hohenkirk, quality control manager van de GRDB. Dit meldt de VES in het zojuist verschenen elektronisch blad Inzicht.

De GRDB is de centrale actor in de waardeketen van de Guyanese rijstindustrie, waarin alle betrokkenen zijn verenigd. Alle neuzen zijn gericht op de ontwikkeling van de rijstsector en waarbij alle belanghebbenden een inkomen verwerven uit de sector. De GRDB bestaat uit verschillende departementen die alle ondersteuning bieden aan de belanghebbenden in de rijstsector. 

De rijstproductie is een belangrijke sector in Guyana. Met meer dan 6000 padiboeren, 43 gelicenseerde pelmolens en 22 geregistreerde exporteurs is het gewas goed voor meer dan 3% van het BBP. De rijstsector is een private activiteit. Geen overheidsbedrijven, maar particulieren die investeren. De GRDB ontvangt geen subsidie van de Guyanese overheid. Over de geproduceerde padi en export van rijst dient er over elke ton een verplichte bijdrage te worden gestort voor GRDB. De GRDB heeft tot doel gesteld dat over 5 jaren de productie met 100% dient te zijn verhoogd.

Government support
De GRDB fungeert als platform voor de publieke en private sector die betrokken zijn in de rijstsector. De rijstproductie heeft onder toezicht van de GRDB ongekende hoogte bereikt. In 2015 is er een record productie bereikt van 1 miljoen ton padi. Dit is alleen mogelijk geweest door de rol die GRDB speelt en het vertrouwen die de padi producenten, verwerkers en exporteurs hebben in de organisatie.

Ragnauth benadrukte dat met de GRDB nog niet alle problemen zijn opgelost, maar een sterke organisatie, die gedragen wordt door de sector, is wel een voorwaarde hiervoor. Dat het succes van GRDB mede mogelijk is vanwege de consistente 'Government Support' is duidelijk aangegeven door Ragnauth. De overheid geeft ondersteuning aan:
1. Trainingen en capaciteitsopbouw aan boeren en overige satekeholders.
2. Afschaffing van alle belastingen op machines en inputs die gebruikt worden in de rijstsector.
3. Beleid gericht op de ontwikkeling van de rijstsector.

Naast Government support zijn er andere voorwaarden die zorg dragen voor het succes, namelijk:
1. Optimale beschikbaarheid van water. Beheersstructuren van water zijn democratisch.
2. Onderzoek en ontwikkeling van rijst variëteiten.
3. Training aan boeren in het veld.
4. Optimale opbrengst van 8-9 ton padi per hectare.

Nationaal belang
In Suriname is bij elke oogstseizoen de discussie tussen padiproducenten en opkopers/verwerkers over de opkoopprijs van een baal (79 kg) natte padi. Het prijsverschil tussen wat de opkopers bieden ligt lager dan wat de boeren wensen om uit de productiekosten te komen. We kennen nog de protesten van Nickeriaanse boeren bij de Henarbrug eind maart 2022, stelt VES. Toen dit zich een paar jaren terug in Guyana heeft voorgedaan heeft de minister van Landbouw op basis van kostprijscalculaties van GRDB de verwerkers aangemaand om de padiproducenten een hoger bedrag te betalen, hetgeen ook is opgevolgd door de verwerkers. De verwerkers zorgen ook voor voor-financiering van de padi producenten in de aanschaf van inputs. De verwerkers nemen hiervoor 2-3% rente, terwijl de commerciële rente ligt rond de 10%. De GRDB ziet erop toe dat de verwerkers gunstige rentetarieven hanteren en geen onredelijke rentetarieven, zodat de productie geen belemmering hiervan ondervindt.

Suriname kiest voor platform
Wat doet men in Suriname bij een situatie van een prijsverschil tussen producenten en opkopers. In Suriname richt men een platform op met vertegenwoordigers van de diverse stakeholders, maar het probleem is na ruim 2 maanden nog niet opgelost. Het platform richt zich op het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie. “Pappen en nathouden” is de Surinaamse formule. Het probleem wordt niet opgelost maar vooruitgeschoven. Deze formule brengt de rijstsector verder de afgrond in!

Wet op de Productschappen
Minister Parmanand Sewdien van LVV heeft tijdens de begrotingsbehandeling verklaard dat de regering het wetsontwerp Productschappen heeft ingediend. De minister heeft daarenboven in DNA op 17 mei j.l. beweerd dat na instelling van het productschap rijst 80% van de problemen in de sector zullen zijn opgelost. Jammer dat bij deze bewering van de minister er geen enkele onderzoek en argument ten grondslag ligt. Let wel: de Wet op de Productschappen is een algemene wet welke nog lang geen realisatie inhoud van het Productschap Rijst, voert de VES aan.

In maart heeft de VES haar kanttekeningen over het “wetsontwerp houdende regels ter instelling van Productschappen” aan DNA kenbaar gemaakt. Hoewel de VES voorstander is van een Productschap Rijst blijkt helaas dat het een ondeugdelijk wetsontwerp is. De oorspronkelijke opzet van een onafhankelijk functionerend Productschap blijkt geheel verminkt te zijn door LVV. In het bij DNA ingediende wetsontwerp blijkt een Productschap, heel anders dan de GRDB, te zijn vervormd tot een politiek gestuurd orgaan. A naai woko.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May