VES toetst uitspraken president aan feiten
04 Jun 2022, 20:36
foto


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) toetst in haar elektronisch blad Inzicht uitspraken gedaan door president Chan Santokhi bij zijn herverkiezing als VHP voorzitter op 29 mei. Vanwege de vele onjuistheden die er op het gebied van economie en bestuur in de gemeenschap op gezette tijden de ronde doen, worden beweringen op hun correctheid getoetst met het doel de feiten te presenteren. Een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan door Santokhi zal mogelijk ook bij de niet-econoom de tenen doen krommen. Het nieuwe beleid om de voorthollende inflatie te bestrijden is nog meer VHP-pakketten aan de bevolking te verkopen totdat de handel de prijzen structureel heeft verlaagd.

De president zei letterlijk: “De prijs van de producten in de winkel zijn sky-high. Het blijkt dat er schakels zijn die zorgen voor woekerwinsten. Daarom heb ik als president de VHP uitgenodigd en hun gevraagd om te zorgen dat producten rechtstreeks van importeur gebracht worden naar de consument. U ziet wat er gebeurt de prijzen kunnen met méér dan 50% omlaag. Het begint nu al impact te hebben op de daling van de prijzen van vele producten in de winkel. Winkeliers en heel wat importeurs gaan misschien boos worden, als de prijzen niet structureel gaan dalen dan gaan wij als VHP ervoor zorg dragen dat we niet alleen de komende weken, of maanden maar de komende jaren constant onze producten aan de man gaan brengen tegen goedkope prijzen totdat alles omlaag gaat. Ik roep een ieder op om mee te werken aan sociale rechtvaardigheid en solidariteit”.
 
Fact-Check:
De prijs van de producten in de winkel zijn sky-high.
Feit: Dit is historisch wel correct, maar gaat volgens het door de president zelf ondertekende EFF met het IMF gedurende dit jaar 2022 “sky-higher” worden.

Het blijkt dat er schakels zijn die zorgen voor woekerwinsten.
Feit: Dit is een ernstige beschuldiging van overtreding van de wet economische delicten waar serieuze straffen op staan. Dit is nergens bewezen nog aannemelijk gemaakt.

Ik heb als president de VHP uitgenodigd en gevraagd.
Feit: Deze formulering suggereert dat er een fysieke bespreking heeft plaatsgevonden. Dit is niet waarschijnlijk, het komt alleen voor in goede toneelstukken. Heeft een dergelijk gesprek echt plaatsgevonden, of heeft die bespreking voor de spiegel plaatsgevonden.

VHP is gevraagd om te zorgen dat producten rechtstreeks van importeur worden gebracht naar de consument.
Feit: Het is niet duidelijk of de VHP hiervoor een winkelvergunning heeft en aan de eisen daarvan voldoet omdat het de regerende partij is. Het is ook niet duidelijk of de locatie(s) voldoen aan de wet, of de producten op vervaldatum en gewicht zijn gecontroleerd, en de apparaten zijn geijkt.

U ziet dat de prijzen met meer dan 50% omlaag kunnen.
Feit: Er is nooit een duidelijke vergelijkbare prijsvergelijking op deugdelijke economische grondslagen van de VHP-pakketten met die van een representatieve supermarket gemaakt, Het is in elk geval niet gepubliceerd. Voorts is het de vraag of er een goede vergelijking mogelijk is omdat de werkzaamheden rondom het klaarmaken en verkoop van de VHP-pakketten grotendeels gedaan worden door mensen die niks kosten omdat ze reeds in hun ambtelijke en/of politieke functie door de belastingbetaler betaald worden.

Het begint nu al impact te hebben op de daling van de prijzen van vele producten in de winkel.
Feit: Het is niet duidelijk welke producten in prijs zijn gedaald. In zijn algemeenheid is dit verifieerbaar onjuist aangezien het ABS heeft berekend dat het prijsniveau in de maand april niet is gedaald, integendeel is het gemiddeld alleen in die maand al met 1.9% gestegen.

Als de prijzen niet structureel gaan dalen worden gaat de VHP de komende weken, maanden en jaren constant onze producten aan de man brengen.
Feit: De President is niet van plan het probleem structureel op te lossen, in plaats daarvan denkt hij het op deze manier op te lossen.

Oproep aan eenieder op basis van sociale rechtvaardigheid en solidariteit.
Feit: Woekerwinsten worden op de meeste plaatsen in de wereld afgestraft, wetsovertreders moeten, zeker in een tijd waar grote delen van de samenleving elke maand meetbaar armer wordt, niet op hun sociaal gevoel worden aangesproken, maar financieel worden bestraft of opgesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May