Platform moet activiteiten Javaans Nieuwjaar in goede banen leiden
03 Jun 2022, 22:50
foto
Minister Bronto Somohardjo met de leden van het platform: Viering Javaans Nieuwjaar. Er zal groots uitgepakt worden op 31 juli, viering van deze nieuwe nationale vrije dag. (Foto: Biza)


Javaans Nieuwjaar op 31 juli wordt groots aangepakt. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft een platform geïnstalleerd om de organisatie van diverse activiteiten in goede banen te leiden. Tot dit besluit is hij gekomen na tientallen consultaties met Javaanse organisaties, die zich sterk maken om de officiële viering van het Javaans Nieuwjaar goed uit de verf te laten komen. Als speciale opdracht heeft dit platform meegekregen de organisatie van twee activiteiten: het Congres Jawa op 30 juni in Utopia en een maand later specifieke evenementen rond het Javaans Nieuwjaar op 31 juli, welke op het Onafhankelijkheidsplein moeten plaatsvinden.

In dit platform Viering Javaans Nieuwjaar hebben zitting: Nasier Eskak, Rihanto Hardjopawiro, Cheryl Tajib, Marlene Saimo, Edward Redjopawiro, Stanley Soeropawiro en Sapto Sopawiro. Uit de consultatierondes met de verschillende religieuze, sociale, culturele en maatschappelijke groepen, die met elkaar via de Javaanse identiteit zijn verbonden, is volgens de bewindsman gebleken dat Javanen zich meer dan ooit bewust zijn van hun unicum op het westelijk halfrond, maar meer nog het Caribisch gebied. “Zij kunnen het menselijk kapitaal zijn voor de mede ontwikkeling van het land.”

De algemene vraag die Somohardjo tijdens de consultatiesessies stelde, was: “Heeft mijn generatie niet gefaald om de eenheid binnen de groep te behouden, zoals vorige generaties dat voor ons hebben gedaan, en te vergroten voor zowel de huidige als toekomstige generaties?” Immers kijken de kinderen, volgens de bewindsman, naar voorbeeldfiguren. “Ik ben er bang voor dat wij op een dag toeristen zullen zijn in eigen land en op een gegeven moment helemaal geen inspraak meer zullen hebben in het beleid,” onderstreepte minister Somohardjo zijn bezorgdheid.

Met het Congres Jawa hoopt hij antwoord te krijgen op deze en andere nijpende vraagstukken binnen de Javaanse gemeenschap, zodat de kern van het Javaan zijn behouden blijft, maar ook kan bijdragen aan het vergroten van het zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en assertiviteit van niet alleen de Javaanse jongeren, maar alle Surinamers bij de ontwikkeling van het land.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May