VN: Geen winnaar in oorlog tussen Rusland en Oekraïne
03 Jun 2022, 19:12
foto
Een vrouw reageert buiten een beschadigd flatgebouw na een aanval in de stad Sloviansk in de oostelijke Oekraïense regio Donbas. (Foto: AFP)


Nu de Russische invasie van Oekraïne zijn 100e dag ingaat, heeft de Verenigde Naties (VN) opgeroepen tot onmiddellijke beëindiging van een oorlog die "geen winnaar heeft en zal hebben".
"We zijn getuige geweest van vernietiging en verwoesting in steden en dorpen", zei Amin Awad, adjunct-secretaris-generaal en crisiscoördinator van de VN voor Oekraïne, in een verklaring op vrijdag. "De oorlog moet nu eindigen."


Sinds Moskou op 24 februari wat het noemde een "speciale militaire operatie" lanceerde, schat de VN dat het onmiddellijke humanitaire hulp heeft verleend aan ongeveer acht miljoen mensen in het hele land, ook in belegerde steden in het oosten van Oekraïne. Volgens het internationale orgaan hebben nog steeds meer dan 15,7 miljoen mensen humanitaire hulp nodig, honderdduizenden hebben geen toegang tot water en elektriciteit en miljoenen mensen verkeren in voedselonzekerheid.

"Deze oorlog heeft een onaanvaardbare tol geëist van mensen en heeft vrijwel alle aspecten van het burgerleven overspoeld", zei Awad. "In iets meer dan drie maanden zijn bijna 14 miljoen Oekraïners gedwongen hun huizen te ontvluchten - een schaal en snelheid van ontheemding die in de geschiedenis niet is gezien."

De VN schat dat meer dan drie miljoen kinderen hun onderwijs hebben moeten stopzetten omdat scholen, ziekenhuizen en opvangcentra zijn overspoeld door het conflict. "Onze onvermoeibare inspanningen om te reageren op de verwoestende impact van de oorlog zullen krachtig en standvastig worden voortgezet", zei Awad. "Maar we hebben vooral vrede nodig."

De VN-crisiscoördinator voor Oekraïne heeft ook alarm geslagen over het wereldwijde effect van de oorlog in een land dat voorziet in ongeveer 15 tot 20 procent van de voedselbehoeften van de wereld.

De Oekraïense Zwarte Zeehavens zijn geblokkeerd, waardoor de export van zo'n 20 miljoen ton graan is verhinderd. VN-functionarissen hebben Rusland opgeroepen de havens te heropenen om een ​​wereldwijde voedselcrisis te voorkomen. De internationale gemeenschap heeft de mogelijkheid geopperd om de sancties tegen Moskou te versoepelen in ruil voor het deblokkeren van de havens.

Tijdens een online VN-nieuwsbriefing vanuit Genève zei Awad dat er "in principe" een akkoord was over de noodzaak van een deal over het toestaan ​​van export, maar dat er meer besprekingen nodig waren.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres had woensdag gezegd de hoop te koesteren de voedselcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne te verlichten, maar waarschuwde dat een overeenkomst om de overbrenging van goederen zoals graan te deblokkeren, nog een lange weg te gaan is.

Moskou geeft westerse sancties de schuld van het verstoren van de export en het aanwakkeren van een wereldwijde voedselcrisis met stijgende prijzen voor granen, bakolie, brandstof en kunstmest.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May