Belfort: Initiatiefwet om mij uit DNA te krijgen
03 Jun 2022, 00:00
foto
Assembleelid Edward Belfort


Assembleelid Edward Belfort (ABOP) zegt in gesprek met Starnieuws dat vanuit zijn fractie meegewerkt wordt aan de initiatiefwet om hem uit het parlement te krijgen. Asis Gajadien (VHP), Genevievre Jordan (ABOP) en Nisha Jhakry (VHP) hebben op 1 juni een initiatiefwet ingediend over beëindigen van het lidmaatschap van de volksvertegenwoordigende organen. Wanneer een partij een Assembleelid royeert, moet de volksvertegenwoordiger zijn zetel inleveren. Belfort zegt dat "de Partijraad dan het hoogste orgaan is en niet De Nationale Assemblee, zoals verankerd in de grondwet.

In artikel 5 van de ontwerpwet staat dat een van de gronden voor terugroeping is: royement of elke andere wijze van beëindiging van het lidmaatschap van de politieke organisatie. De initiatiefnemers stellen dat onvolkomenheden de wetgeving gemaakt hebben dat op basis van de wetten nooit een volksvertegenwoordiger is teruggeroepen. Op grond hiervan hebben zij de initiatiefwet ingediend.

Belfort voert aan dat het volk stemt op de kandidaten van de politieke partijen. Als een partij door royement een Assembleelid kan teruggeroepen, wordt de wil van het volk naast zich neergelegd. Assembleeleden hebben een eed afgelegd om de belangen van het volk te behartigen. Met deze wet wordt beoogd om het partijbelang te dienen en niet dat van het volk. "Dit is in strijd met de volkswil. Deze wet is bedoeld om Assembleeleden te muilkorven, hen de mond te snoeren", voert het Assembleelid aan. "Van de ene op de andere dag krijg je een deurwaardersexploot en dan ben je geen Assembleelid meer".

"Ik praat al zeven jaar namens het volk. Ik ben altijd kritisch geweest, ook nu. Ik ben niet uit de partij of de fractie gestapt, maar ik weiger zaken die krom zijn recht te praten", benadrukt Belfort. Hij merkt op dat hij op 26 februari door partijvoorzitter, vicepresident Ronnie Brunswijk, uit de fractiekamer met krachttermen is weggejaagd. Ook in de 'koffiekamer' is hij aangesproken door Brunswijk. Zoveel Assembleeleden hebben deze zaken meegemaakt, zegt Belfort. Hij is door fractieleider Obed Kanapé uit de app-groep van de fractie gezet, nadat hij kritiek geleverd heeft op de gronden die hij en andere leden hebben gekregen.

Belfort is ervan overtuigd dat hij niet uit het college kan worden gezet als deze wet wordt aangenomen. "Wetten kunnen niet met terugwerkende kracht worden aangenomen. Ik ben twee jaar geleden gekozen. Ik zal mijn zegje doen tijdens de behandeling". Als de wet erdoor komt, is het Assembleelid van plan naar de 'groene tafel' te stappen. "Want de wet is gebaseerd op ondeugdelijke en ondemocratische gronden. Ik doe mijn werk conform de eed die ik heb afgelegd".

U kunt het initiatiefvoorstel hier downloaden. 

pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May