Strafeis tegen verdachten wapendiefstal bij Bouterse
03 Jun 2022, 00:38
foto


Officier van justitie Roline Gravenbeek heeft donderdag straffen tussen drie en vier jaar geëist tegen Anesh G., Shayel B., Gregory A., Nelsinhio J. en Rayan L. voor heling van wapens die bij ex-president Desi Bouterse zijn gestolen. Zij heeft deelneming aan een criminele organisatie en illegaal wapenbezit, bewezen verklaard.
 
Tegen Shayel B., Anesh G. en Rayan L. zijn straffen zowel in Paramaribo als Wanica geëist, terwijl bij Nelsinhio J. en Gregory A. alleen een strafeis voor strafbare feiten in Paramaribo is gedaan.
 
Shayel B. hoorde 3 jaar cel tegen zich in het tweede kanton en 1 jaar in het derde kanton. Voor Anesh G. is in het tweede kanton 2 jaar cel en in het derde kanton 1 jaar cel gevorderd. Rayan L. hoorde in het derde kanton 2,5 jaar cel tegen zich eisen en in het derde kanton 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. Tegen Nelsinhio J. en Gregory A. is voor elk 3 jaar cel geëist.
 
In het toestel van Walter Bouterse zijn twee foto’s aangetroffen die inventarisatielijsten voorstellen waarop vuurwapens voorkomen. Die lijsten komen overeen met de lijst die het toenmalige hoofd van de beveiliging van de ex-president geproduceerd heeft met vuistvuurwapens die zijn weggenomen uit de privé wapenkamer van ex-staatshoofd Desi Bouterse. Op een foto staat Walter met een R.P.G. raketwerper. Die foto is gemaakt op 6 december 2020 omstreeks 10.59 uur.

De officier van justitie heeft gebruik gemaakt van de verklaring van Shayel B. Hij verklaarde dat hij een pistool en patronen had verkocht voor politieman Nelsinhio J. Hij leerde hem en Walter Bouterse via ene Dimitrie L. kennen. Bij een van de ontmoetingen bij Walter thuis, kwam hij van Walter te weten dat hij in geldnood verkeerde. Walter gaf hem aan dat hij vuistvuurwapens en patronen had en vroeg Shayel B. om kopers te zoeken. Walter had hem getoond een zwarte zak met handgranaten en patronen. Hij stuurde ook foto’s van wapens voor Shayel B. Uit het onderzoek komt naar voren dat Desi Bouterse een vermoeden had dat Walter een van de sleutels van de wapenkamer had genomen.
 
Shayel B. zou wapens hebben gekregen van Walter Bouterse, de kleinzoon van Desi Bouterse. Uit een Whatsapp chat tussen hen bleek dat Shayel B. aan Walter coördinaten heeft verstuurd waar hij hem kon ontmoeten. Walter vroeg aan Shayel B. SRD 18.000 voor hem te regelen. Shayel B. heeft dat ook geregeld. Walter deelde Shayel B. mee dat hij een mooie lading kon vinden bij iemand anders.
 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May