VS versoepelt vliegrestricties Cuba
02 Jun 2022, 11:47
foto
Grondpersoneel houdt Amerikaanse en Cubaanse vlaggen vast in de buurt van een geland JetBlue-vliegtuig, de eerste commerciële lijnvlucht tussen de Verenigde Staten en Cuba in meer dan 50 jaar, op de internationale luchthaven Abel Santamaria in Santa Clara, Cuba op 31 augustus 2016. (Foto: Reuters)


De regering van president Joe Biden heeft een reeks beperkingen op vluchten naar Cuba ingetrokken die zijn voorganger had opgelegd. Het gaat onder andere om het beëindigen van een verbod op vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen naar andere Cubaanse luchthavens dan Havana.

Het Amerikaanse ministerie van Transport (USDOT) heeft het bevel uitgevaardigd op verzoek van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Hij zei dat de actie "ter ondersteuning van het Cubaanse volk en in de belangen van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten" was.

Het Witte Huis had vorige maand de geplande stap aangekondigd als onderdeel van een bredere herziening van het beleid ten aanzien van Cuba. De vliegbeperkingen zijn per direct opgeheven.

De regering-Trump had in 2019 en 2020 een reeks luchtvaartbeperkingen uitgevaardigd in een poging de Amerikaanse economische druk op de Cubaanse regering te vergroten.
Het ging onder meer om het verbieden van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen om naar acht internationale luchthavens in Cuba buiten Havana te vliegen, waaronder die in Camaguey, Cayo Coco, Cayo Largo, Cienfuegos, Manzanillo, Matanzas en Santiago de Cuba.

Onder president Donald Trump legde USDOT een limiet op voor chartervluchten naar Cuba op 3.600 per jaar en schortte later privéchartervluchten naar Cuba op. De afdeling verbood ook chartervluchten naar Cubaanse luchthavens, behalve Havana.

Toen zei minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, dat Cuba "toerisme- en reisgeld gebruikt om misbruik en inmenging in Venezuela te financieren. Dictators mogen niet profiteren van Amerikaanse reizen."

USDOT onder Trump stond geautoriseerde openbare charters van en naar Havana en andere geautoriseerde chartervluchten toe "voor medische noodgevallen, zoek- en reddingsacties en andere reizen die in het belang van de Verenigde Staten worden geacht".

Met Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die worden geconfronteerd met volle vluchten en sommige met personeelstekorten, is het niet duidelijk hoeveel nieuwe vluchten naar Cuba kunnen worden toegevoegd.

Als gevolg van het bevel heeft USDOT de aanvragen voor noodvrijstellingen en voor de toewijzing van openbare chartervluchten in Havana afgewezen als betwistbare hangende aanvragen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May