Meer regeermandaat?
02 Jun 2022, 03:11
foto
Raymond Sapoen


Ook ik feliciteer de VHP en in het bijzonder Chan die op zijn sloffen zijn derde termijn als oranje voorzitter mag uitzitten. Het allermooiste cadeau dat Chan vroeg was “gewoon meer regeermandaat”, al is dat niet zo makkelijk te snappen. Als bij de eerstvolgende verkiezingen het vaststaat dat de VHP beslist geen 20 zetels meer zal halen, hoeveel zal Chan dan in gedachten hebben? Het huzarenstuk dat de partij in 2020 neerzette, is immers een once in a life time achievement. Terwijl Chan zijn cadeau al zo voor hem ziet, ontkwam hij er niet aan nu eens eindelijk zijn ziel open en bloot tussentijds met ons te delen. De oranje partij heeft eerst te dealen met minstens twee gigantische opgaven, anders geen cadeau.

Ten eerste moet er eerst een eind komen aan dat gedesavoueer van de geachte partijleden die al twee jaren van het kastje naar de muur worden gestuurd. Net zoals hun partijvoorzitter ook vaker wordt besodemieterd door Bravo en vise versa. Heel illustratief voor de relatie van beide partijen is de verbale en banale schermutseling tussen fractieleider Asis en ABOP coryfee-Bordo. De één als symbool van politieke achteruitkijkspiegel en de andere als symbool van politieke losbandigheid.

Over volksvermaak op het hoogste politiek niveau in deze coalitie, valt niet te klagen. Maar voor nu is de stand nog even 1-1. Oranje heeft Geel in een voorlopige wurggreep dankzij de super creatieve Bee die in Gabon zich boven en naast zijn eigen wet bewoog. Gelijkspel want geheel onverwachts krijgt Bee helemaal vanuit Jeruzalem een afgemeten pass die hij dankbaar inkopt. Juist ja, een voorzet van minister Blunder, de spits van Chan. Dus zo hoog kan Chan nog niet van de toren blazen om de belangen van de oranjeclub nu eens eindelijk te goed te behartigen.

Chan had ook een boodschap voor zijn collega politici. Een politieke partij is pas modern als de partij ook winkelier is. De olifant mag immers niet sterven terwijl haar eigen olifantengras groeit. De partij vertrouwt de normale winkeliers niet meer en zal zelf doorgaan als een volks toko om het arme volk te voorzien van eerste levensbehoeften; alleen in het vervolg geen vervallen producten meer.

De arme Somo heeft door een gebrek aan originaliteit van zijn partners, nu geen issues meer. Zijn knipperlicht toko's die al op sterven na dood zijn, overleven de concurrentie nu helemaal niet meer. En dit tot de komende verkiezingen, 3 jaren lang. Want net wat Chan beloofde, zolang de prijzen in de winkels niet omlaag gaan, net zo lang ook de partijwinkel zal bestaan. Wat dit betreft geloof ik Chan best wel. Bruine bonen, gele pesie en knoflook kan zijn diaspora kapitaal zich wel veroorloven. Dus geen 'gewone' winkels en prijzen meer en toch meer regeermacht?

Ik wed dat Chan elke avond zijn 2 Jaar verrichtingen Boek even snel onder zijn kussen wegmoffelt om met een tevreden gevoel in slaap te vallen. En dat gun ik hem best wel. Want hij moet er niet aan denken dat hij op een goeie ochtend wakker wordt en in plaats van zijn eigen foto en van Bravo op het kaft, hij recht in de ogen kijkt van Asis en Bordo. Het is hem dus geraden elke ochtend Het Boek af te wegen tegen alle politieke en sociale ellende die elke dag met zich meebrengt en waarover hij de regie al aan het verliezen is. “Wie vraagt wordt overgeslagen”, geldt ook voor Chan die om (meer) regeermandaat vraagt, zonder eerlijk in de spiegel te kijken. Maar onbescheiden als Chan is, zal hij dat maar pertinente onzin vinden en denken: wie niks vraagt, zal ook nooit wat krijgen!

Raymond S.Sapoen

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May