Orkaan Agatha eist elf levens op ramppad
01 Jun 2022, 16:44
foto
Een hut op een zwaar getroffen helling in de nasleep van de orkaan Agatha, in San Isidro del Palmar, in de deelstaat Oaxaca, Mexico. (Foto: Reuters)


Ten minste elf mensen zijn omgekomen en worden 21 anderen vermist na de doortocht van orkaan Agatha in het zuiden van Mexico. De zware regenval in de regio zal naar verwachting aanhouden en de overblijfselen van de storm zullen waarschijnlijk tegen vrijdag een tropische depressie vormen, zei het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Aldis Lopez (21) en Mario Cruz (18) waren de eerste bevestigde dodelijke slachtoffers van de storm in de gemeenschap van Santa Catarina Xanaguia in de zwaarst getroffen deelstaat Oaxaca.

"Ze werden begraven tussen rotsen en modder", vertelde Axel Martinez, een woordvoerder van het bureau voor civiele bescherming van Oaxaca, aan Reuters. Het bureau voor civiele bescherming bevestigde dat een derde persoon was omgekomen in de stad San Mateo Pinas, een vrouw die verstrikt was geraakt in een aardverschuiving.

Vijf anderen zijn volgens de staatssecretaris van openbare veiligheid als vermist opgegeven.

Agatha kwam maandagmiddag als een orkaan van categorie 2 aan land en landde met windsnelheden van 169 km per uur in de buurt van de badplaats Puerto Angel aan de Pacifische kust, en verloor kracht toen het landinwaarts trok.

Tegen het einde van dinsdag bleef de storm actief met hevige stortbuien over de deelstaten Oaxaca, Chiapas, Tabasco en Veracruz, zei de Nationale Watercommissie van Mexico (CONAGUA).

De overblijfselen van Agatha hadden dinsdag interactie met een "hooggelegen trog" boven de Golf van Mexico, zei het NHC, met een kans van 40% dat de verstoring in de komende 48 uur een tropische depressie wordt en een kans van 75% tegen vrijdag.

De storm zal de komende dagen waarschijnlijk regen brengen in het Mexicaanse Yucatan, evenals in Guatemala, Belize, Cuba en Florida.

Op een persconferentie op dinsdagochtend zei de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador dat hij de autoriteiten en veiligheidsadviseurs zou ontmoeten om de situatie in de gaten te houden.

Regen zorgde ervoor dat modder en rotsen op twee snelwegen in Oaxaca terechtkwamen, waardoor de toegang tot ten minste één deel van de deelstaat werd geblokkeerd, zeiden de lokale autoriteiten. Het Mexicaanse ministerie van Transport werkte maandag tot diep in de nacht om de wegen vrij te maken.

Sommige steden in Oaxaca kwamen zonder stroom te zitten ​​en een transformator explodeerde, zeiden functionarissen. Maandag vielen de telefoonlijnen uit, waardoor de autoriteiten via de radio moesten communiceren.

Agatha, de sterkste orkaan ooit die in de maand mei land aan de Pacifische kust van Mexico bereikt, zal naar verwachting in totaal 25-41 cm regen op Oaxaca laten vallen, met zware stortbuien in nabijgelegen deelstaten.

Het orkaanseizoen in Mexico loopt van 15 mei tot 30 november aan de Stille Oceaan en van 1 juni tot 3 november aa de Atlantische Oceaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May