DA'91: Slechte keuzes leiden tot faillissement
01 Jun 2022, 08:38
foto


De SLM is momenteel in rep en roer. De informatie vanuit de vakbond dat een mogelijke faillietverklaring de SLM boven het hoofd hangt vormt een reële dreiging. En hoewel de directie in alle toonaarden ontkent dat er sprake is van voorbereidingen voor faillissement, is niemand er gerust op. Dat is niet verwonderlijk. Ondanks de herhaaldelijke verklaring van de president dat het beleid samen met andere uitgevoerd moet worden merken wij steeds het tegendeel.

DA’91 is overtuigd dat goede en wijze besluitvorming had kunnen plaatsvinden binnen de SLM wanneer er door de regering daadwerkelijk alles in het werk gesteld was vanaf haar aantreden om op realistische en toekomstgerichte wijze antwoord te geven op de uitdagingen waar de SLM al vele jaren mee geconfronteerd werd.

DA’91 heeft herhaaldelijk informatie en ideeën kenbaar gemaakt naar de regering met het doel een positieve bijdrage te leveren aan het behoud van een kredietwaardige carrier en meer nog te behoeden voor handelingen die juist het bedrijf nog meer zouden schaden. Wij hebben dit op tijd en herhaaldelijk gedaan. Er zijn luchtvaartdeskundigen en investeerders geweest die middels een planmatige aanpak bereid waren onze ‘national’ carrier te transformeren en een winstgevend bedrijf te bouwen én deze op de lange termijn te laten groeien. Hierbij was inbegrepen de baanzekerheid van een groot aantal van de huidige SLM medewerkers. DA’91 haar oproep aan de regering om deze plannen serieus en zorgvuldig te overwegen was aan dovemansoren gericht.

In plaats daarvan gaat de regering voort op de oude weg van het inzetten van ”friends and family in de RVC; ook nu kreeg de SLM wederom geen eerlijke kans zich te bewijzen. Wetend dat in de wereld van vandaag een land, er alle belang bij heeft haar ontwikkeling zelf vorm te geven en daar een gezonde luchtvaart sector bij hoort met eigen overzicht over het verbindingsnetwerk, is het onbegrijpelijk dat de regering tegen beter weten in, de SLM op het pad heeft gehouden dat mogelijk tot faillissement leidt vandaag de dag. De dreiging voor de SLM is reel , de maatschappij heeft namelijk een schuld van +/- US$ 75 miljoen.

Er komen terecht vele vragen naar boven. Wie zal profiteren  met de failliet verklaring van de SLM? DA’91 vindt het onacceptabel dat de werknemers die vele jaren dit bedrijf hebben gediend nu in grote onzekerheid verkeren en dat de pensioenen die gestort zijn en een zekerheid voor de oude dag moesten vormen, compleet verloren dreigen te gaan.
Hoe anders zou het zijn geweest wanneer de voorstellen door ons reeds in een vroeg stadium gedaan:
namelijk de twee opties:
- Gaan voor een public-private partnership  met een minderheidsaandeel  voor de Staat, Hierbij was de garantie voor een gezond business model zonder partijpolitieke bemoeienis.
- Complete privatisering  met een commercieel business model  en een private eigenaar.

Beide voorstellen hadden twee jaar terug onder betere omstandigheden, voortvarend in uitvoering gebracht kunnen worden. De huidige situatie waarin het bedrijf is gebracht door verkeerde besluitvorming biedt zo goed als geen ruimte meer voor 'brand' SLM. Bij faillissement staan vijfhonderd banen op de tocht, en zal Suriname afhankelijk zijn van de grillen van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.  Een zeer ongezonde keus binnen het ontwikkelingsbeleid.

DA’91 doet andermaal een dringend beroep op de regering wijsheid te doen prevaleren en  de ruimte te bieden aan daadwerkelijk luchtvaartdeskundigen , om met een wel overwogen businessplan, lange termijn visie en een duurzaam product, Suriname evenals de regio te voorzien van een ‘’veilige” en winstgevende luchtvaartmaatschappij. Initiatieven waarbij de groei in werkgelegenheid voor Suriname centraal moet staan als onderdeel van een gezonde ontwikkelingsvisie

Suriname verdient beter!

DA’91 Wetenschappelijk Bureau
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May