Colombia: Verrassende verkiezingsronde lonkt
30 May 2022, 22:21
foto
Gustavo Petro poseert met een familielid, nadat hij had gestemd in Bogota, Colombia. (Foto's: Reuters)


De volgende president van Colombia zal een keuze zijn tussen een voormalige linkse rebel en een man die de Trump van het land wordt genoemd, na de eerste stemronde van zondag. Gustavo Petro, een voormalige burgemeester van de hoofdstad Bogotá en een ex-militant, stond zoals verwacht bovenaan de peiling en behaalde ongeveer 40% van de stemmen.

Maar Rodolfo Hernández werd tweede, ondanks opiniepeilingen die de conservatieve Federico Gutiérrez begunstigen. Hernández en Petro staan ​​op 19 juni tegenover elkaar in de tweede ronde.

Als Petro (62) wint, zal hij de eerste linkse president in de geschiedenis van het land zijn. Hij heeft beloofd de diepe ongelijkheden van het land te herstellen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen om te zetten in schone technologie.

Het onverwachte resultaat voor Hernández, een 77-jarige bouwmagnaat met een populistisch tintje dat doet denken aan de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is een schok voor traditioneel rechts. Hij voerde campagne voor een anti-corruptieticket, ondanks dat er een onderzoek loopt wegens vermeende begunstiging van een bedrijf waarvoor zijn zoon had gelobbyd.

Wie volgende maand wint, zal moeten worstelen met onvrede over de toenemende ongelijkheid en inflatie, evenals de erfenis van de bloedige oorlog tussen linkse guerrillastrijders en de staat, waaraan een vredesakkoord uit 2016 een einde moest maken.

Iván Duque, de zeer impopulaire vertrekkende president, mocht niet deelnemen, ​​omdat hij door de grondwet tot één termijn was beperkt.

Toen het nieuws zich verspreidde over de voorsprong van Petro in de eerste ronde, vierden zijn aanhangers feest in het centrum van Bogotá.

"Mensen laten zien dat ze hetzelfde beu zijn, dat ze verandering willen", zegt geluidstechnicus Cristian Riano (35) tegen persbureau Reuters.

De running mate van Petro, de milieuactiviste Francia Márquez, hoopt de eerste zwarte vicepresident van het land te worden.

Federico Gutiérrez, de man die wordt gezien als de ideologische opvolger van Iván Duque, was getipt om tweede te worden, maar met bijna alle stemmen geteld, had hij iets minder dan 24% gewonnen, terwijl Hernández op 28% stond.

Gutiérrez accepteerde zijn nederlaag en riep zijn supporters op om Rodolfo Hernández en zijn running mate Marelen Castillo te steunen in de tweede ronde.

De tweede ronde belooft een zware strijd te worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May