Brazilië: Dodental overstromingen loopt op tot 57
30 May 2022, 04:46
foto
Brandweerlieden, vrijwilligers en legerofficieren werken op de plek waar een huis instortte als gevolg van een aardverschuiving, veroorzaakt door zware regenval in Jardim Monte Verde, in de wijk Ibura, in Recife, Brazilië. (Foto: Reuters)


Meer dan 100 mensen worden vermist of zijn overleden in Brazilië, zei de regering zondag. Modderstromen en grote overstromingen veroorzaakt door zware regenval in verschillende stadswijken in het noordoosten van het land, hebben veel schade aangericht.

Het was de vierde grote overstroming in vijf maanden tijd. De natuurramp onderstreepte een gebrek aan stadsplanning in buurten met lage inkomens in een groot deel van Brazilië, waar sloppenwijken vaak worden gebouwd op hellingen die vatbaar zijn voor instorten. De vernietiging komt ook wanneer wetenschappers zich beginnen af ​​te vragen of abnormale regencycli in het grootste land van Latijns-Amerika, het gevolg kunnen zijn van klimaatverandering.

Zondagmiddag waren 56 mensen omgekomen in de noordoostelijke deelstaat Pernambuco en één in de naburige deelstaat Alagoas, volgens een bericht dat is gepost op Twitter door de Federal Civil Defense service, die verantwoordelijk is voor het beheer van noodsituaties. Nog eens 56 mensen in Pernambuco worden vermist.

Tussen die twee deelstaten waren meer dan 6.000 mensen aangekomen bij door de overheid aangewezen hulppunten en meer dan 7.000 verbleven bij vrienden of familieleden, zei de Federal Civil Defense service.

In een Twitter-bericht zei de Braziliaanse president Jair Bolsonaro dat hij maandagochtend zou aankomen in Recife, de zwaar getroffen hoofdstad van Pernambuco. "Onze regering heeft vanaf het begin alle middelen ter beschikking gesteld, inclusief de strijdkrachten, om de getroffenen te helpen", schreef hij.

Eind december en begin januari vielen tientallen doden en waren er tienduizenden ontheemden toen de deelstaat Bahia, ook gelegen in het noordoosten van Brazilië, door regen werd geteisterd. In de zuidoostelijke deelstaat Sao Paulo kwamen later in januari zeker 18 mensen om het leven bij overstromingen. In februari kwamen in de deelstaat Rio de Janeiro meer dan 230 mensen om het leven door hevige stortbuien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May