Edinburg: Bewoners getroffen gebieden willen excuses
29 May 2022, 08:38
foto
Asawini-vertegenwoordiger Regina Edinburg


Bewoners van Brokopondo en Sipaliwini die te kampen hebben met wateroverlast, hebben zich over hun situatie uitgesproken. Althans via stichting Buro Asawini. De bewoners vinden dat ze behandeld worden als 'tweedehandse' burgers deelt Asawini-vertegenwoordiger Regina Edinburg mee. Wat de bewoners willen zijn excuses van de overheid en Staatsolie, dijken om de dorpen tegen hoog water te beschermen en erkenning van hun grondenrechten.

De stuurgroep heeft een persconferentie gehouden bij het advocatenkantoor van Joan Nibte. De organisatie heeft bij haar juridisch advies ingewonnen. Gesteld wordt dat de overheid en Staatsolie niet genoeg hebben gedaan om de mensen te waarschuwen voor de watersnood en ook niet genoeg hebben gedaan om de schade te beperken. Er wordt ook slecht gecommuniceerd met de getroffenen.

“Een behandeling kenmerkend als bij een tweedehandse burger,” haalt Edinburg aan. “Waarom ik dat zeg is omdat pas 2 maanden na de wateroverlast er actie is gekomen, hulp voor Brokopondo. Het is onvoldoende. Er wordt geen rekening gehouden met onze belangen en ook niet met onze bescherming.”

Edinburg deelt mee dat Eddy Fränkel, directeur van Power & Sustainable Energy bij Staatsolie, haar heeft bevestigd dat er geen preventieplan was en ook geen preventieve maatregelen zijn getroffen. Ze geeft aan dat vóór de wateroverlast kwam, er “maar” een brief is gestuurd maar geen acties zijn ondernomen om mensen op te verplaatsen. Ze stelt dat Suralco wel goede maatregelen had getroffen door huizen op paaltjes neer te zetten maar het water is voor het eerst hoger gestegen.

“Het moment dat je de rechten van de mens heb geschaad verwacht ik als ik kind van Brokopondo excuses naar de mensen toe,” merkt Edinburg op. “Biedt je verontschuldigingen aan want je hebt schade berokkend. Mentaal, materieel, fysiek en emotioneel schade. En tot nu toe mis ik excuses van Staatsolie en de overheid naar de mensen toe.”

Edinburg haalt aan dat er ook geen plan is om herhaling te voorkomen. “Wij hebben als gemeenschap van Brokopondo  bij de overheid aangedragen dat ze dijken bouwt langs de dorpen zodat het water niet meer overloopt in de dorpen.” Ze licht toe dat het advies komt van lokale en internationale deskundigen. De bewoners willen in hun dorpen blijven.  

Veel bewoners weten volgens Edinburg niet dat de getroffen gebieden tot rampgebieden zijn uitgeroepen, wat dat inhoudt en wat er nu gaat gebeuren. Ze vindt het erg dat er het district niet vertegenwoordigd is in het crisisteam. Ze benadrukt dat de bewoners niet gaan verhuizen. Daarom wordt van de overheid geëist dat ze de grondenrechten erkent en het Saamaka vonnis uitvoert. “We hebben recht op een menswaardig bestaan, dat ons bestaan wordt erkend. Dat eisen we.”


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May