Doekhie en Nabi krijgen 18 jaar voor fraude babyvoeding
22 May 2022, 06:49
foto


Johnny Grobman (48) en de uit Suriname afkomstige Raoul Doekhie (53) en Sherida Nabi (57) zijn elk tot 18 jaar celstraf veroordeeld door de federale districtsrechter in Miami. Ze zijn schuldig bevonden aan het orkestreren van een uitgebreid fraudeplan waarbij Amerikaanse fabrikanten van zuigelingenvoeding, oogverzorgingsproducten en andere FDA-gereguleerde items zijn benadeeld voor meer dan US$ 100 miljoen. De vonnissen zijn donderdag in Zuid-Florida opgelegd.

Tussen 2013 en 2018 hebben de drie grote prijskortingen gekregen voor zuigelingen voeding en andere artikelen door te liegen tegen Amerikaanse fabrikanten van de producten. Doekhi en Nabi die met elkaar zijn getrouwd, vertelden de fabrikanten dat ze de producten kochten om overzee te verzenden naar Suriname. Ze beweerden dat ze  overheidsopdrachten in Suriname hadden. In werkelijkheid hadden de beklaagden geen overheidscontracten en waren ze nooit van plan om de producten naar Suriname te exporteren. In plaats daarvan verkochten Grobman en anderen de producten in de Verenigde Staten voor miljoenen dollars, die de drie beklaagden later onder elkaar verdeelden.

De beklaagden verborgen hun activiteiten op drie manieren voor de Amerikaanse fabrikanten van door de FDA gereguleerde producten. De eerste was om 'dummy'-zendingen naar het buitenland te sturen. De dummy-zendingen bevatten niet de producten die bij de fabrikanten zijn gekocht, maar ze hebben wel documentatie gegenereerd om te bewijzen dat er een export heeft plaatsgevonden. De tweede methode was om de producten terug te verschepen: de producten werden naar het buitenland verscheept, waarbij exportdocumentatie werd gegenereerd. Zodra ze in het buitenland aankwamen, werden ze teruggestuurd naar de Verenigde Staten. De derde methode was om frauduleuze exportdocumenten te maken waaruit bleek dat de producten werden geëxporteerd, terwijl ze het land eigenlijk nooit verlieten.

In 2019 heeft Mead Johnson, de fabrikant van Enfamil-babyvoeding, via een gerechtelijk bevel 25.000 trays (150.000 blikken) Enfamil uit de opslagplaats van Doekhie laten vernietigen in Suriname. Het product werd in de VS opgekocht door Tropical Marketing and Distribution van Raoul Doekhie en werd geëxporteerd naar zusterbedrijf Tropical Trade and Industries (TTI) van zijn broer Rahied Doekhie in Suriname die voor de lokale verkoop zorgde. Raoul en zijn vrouw Nabi woonden in Zuid-Florida.

Na een 13-daags proces, op 6 februari 2020, vond een federale jury Grobman, Doekhie en Nabi schuldig aan samenzwering om transferfraude te plegen; aan witwassen van geld; samenzwering om pre-retail medische producten ter waarde van US$ 5.000 of meer te verkrijgen door fraude of bedrog, diefstal van pre-retail medische producten; en het smokkelen van goederen uit de Verenigde Staten.

Op 25 april 2022 heeft het Hof vonnissen tot verbeurdverklaring uitgesproken voor de bedragen van de criminele opbrengsten die herleidbaar zijn tot de strafbare feiten van veroordeling. Tegen Grohman gaat het om US$ 87.187.374,83 en tegen de beklaagden Doekhie en Nabi gaat het om gezamenlijk US$ 115.699.273,61.

"De fraude gepleegd door deze beklaagden is ronduit flagrant", zei de Amerikaanse procureur Juan Antonio Gonzalez van het Zuidelijk district van Florida. "De gevangenisstraffen van 18 jaar weerspiegelen de ernst van de misdaden van de verdachten. Ons bureau zal doorgaan met het krachtig vervolgen van degenen die dit soort strafbare feiten plegen."
Advertenties

Tuesday 26 September
Monday 25 September
Sunday 24 September