Vp: Regering laat werkers ziekenhuizen niet in de steek
20 May, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk woensdagavond in DNA.


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft in De Nationale Assemblee woensdagavond meegedeeld dat de verpleegkundigen van St. Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis niet in de steek zullen worden gelaten. Zij hebben een petitie aan hem en Assembleevoorzitter Marinus Bee aangeboden met diverse zorgpunten waar dringende oplossing nodig is. Vanmiddag om 14.00 uur worden de bonden ontvangen voor een gesprek.

De mensen zullen nooit in de steek worden gelaten, benadrukte Brunswijk. De gezondheidszorg is een prioriteit van de regering. De vp deelde mee dat hij terstond nadat hij de gezondheidswerkers had aangehoord, de president heeft gebeld en hem de situatie gerapporteerd. De president heeft gesloten om gelijk een cluster van ministers in te stellen om zich te buigen over de problemen.

De bonden van de ziekenhuizen geven in de petitie aan dat ze al maanden bezig zijn om in navolging van de ambtenaren ook een salariscorrectie te krijgen. Er is 34% verhoging van de ligdagtarieven, maar het lukt de directies van de twee ziekenhuizen niet om te voldoen aan de eisen van de werknemers. Er is een groot verschil in inkomsten met de overheidsziekenhuizen. "De situatie staat op barsten bij beide ziekenhuizen, omdat wij al maanden bezig zijn met de salariscorrectie van 2022, terwijl deze personeelsleden hetzelfde werk doen als de andere ziekenhuisinrichtingen. Ook het personeel van deze twee ziekenhuizen heeft zich bijzonder ingezet gedurende de Covid-19 periode. Dag en nacht. Zelfs Covid-gelden of swabgelden vanaf november 2021, ondanks toezeggingen gedaan door de minister van Volksgezondheid zijn uitgebleven", stelt Robby Naarendorp, voorzitter van de vakbond in de petitie.

Gesteld wordt dat de situatie vrij ernstig is. Daarom hebben zij zich gewend tot de vp om serieus te kijken naar het probleem. De zaak staat al maanden op springen in de zorgsector. De bonden zijn niet meer in staat het personeel tot rust te krijgen. "De druk die vanuit het veld komt, is niet meer te weerstaan omdat er geen vooruitzichten zijn en om verdere escalatie te voorkomen". Daarom is aangeklopt bij de vp om deze kwestie serieus te bespreken binnen de regering.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July