Geen screening voor Bazo-aanvragen 0-16 en 60 plussers
13 May, 04:48
foto
Minister Uraiqit Ramsaran van Sozavo. (Beeld: DNA)


Er wordt voorlopig geen screening gedaan van aanvragen voor Bazo-verzekeringen voor kinderen tussen 0-16 en personen boven 60. Dit heeft minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) donderdag meegedeeld in De Nationale Assemblee. Dit geldt voor de nieuwe aanvragen én de verlenging van de verzekering.

Voor nieuwe Bazo-aanvragen voor de groepen 0-16 en 60+ moeten de mensen naar een van de Basiszorgkantoren om daar opgenomen te worden in het systeem. Als de Bazo-verzekeringskaarten in 2022 zijn vervallen, moet deze groep hiermee naar het Staatsziekenfonds (SZF) of naar één van de Basiszorgkantoren in hun buurt, voor verlenging.

Als het gaat om de BZV-verzekering (17-59 jaar) dan worden de aanvragen wel gescreend. De screening vindt plaats met SWM en EBS bewijzen, die een indicatie moeten geven van de sociale financiële situatie per huishouden. Volgens Ramsaran wordt er ook rekening gehouden met de verschillende situaties per huishouden, waarbij mensen soms opgevangen worden door anderen. Op basis hiervan worden niet alle aanvragen op dezelfde manier getoetst.

Over de aanvragen van basiszorgkaarten voor sociaal zwakkeren in Nickerie, zei de bewindsman dat het is voorgekomen, dat bij verschillende aanvragen uit Nickerie, het gaat om personen die niet geregistreerd zijn bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Echter vroeg hij naar de lijst van sociaal zwakkeren in Nickerie die reeds een aanvraag hebben ingediend al dan niet geregistreerd bij CBB. Ramsaran zei dat het ministerie vanwege humanitaire redenen wel hulp wil bieden, maar benadrukte dat de vreemdelingen hun zaken in orde moeten maken.

De binnenlandbewoners hoeven volgens Ramsaran niet naar de basiszorgkantoren af te reizen. “Wij kennen al de kosten, dus er is een optie waarbij zij contact kunnen maken met één van de basiszorgkantoren die dichtbij hen is. Afhankelijk van de leeftijdscategorie zouden zij meteen geholpen kunnen worden”, sprak de minister. Hij deelde ook mee dat er voor spoedgevallen afspraken zijn met Volksgezondheid om personen die dringend opgenomen moeten worden de zorg te bieden, waarna deze mensen achteraf hun zaken in orde maken. De bewindsman benadrukte dat er vanuit Sozavo nimmer is gesteld dat mensen zijn afgeroomd uit het systeem. “Wat er gebeurd is, is dat de verzekeringen vervallen, maar niet dat mensen uit het systeem zijn gehaald. Er zijn dus geen cijfers die praten over afvoering, maar wel cijfers van kaarten die zijn vervallen”, stelde Ramsaran.

Mahinder Jogi (VHP) vroeg de minister om uniformiteit te brengen in de beoordeling van de BZV-aanvragen, omdat het volgens hem zeer gevaarlijk is dat niet alle aanvragen op dezelfde manier worden getoetst. Zijn fractiegenoot Stephen Madsaleh wilde weten of de toetsing van de BZV-aanvraag aan EBS- en SWM-rekeningen genoeg is om de beoordeling te doen voor een BZV-kaart. Mohammad Mohab-Ali (VHP) vroeg waarom BZV-verzekerden het hele proces opnieuw moeten doorlopen als hun kaart is vervallen. Dit, terwijl al hun gegevens voorkomen in het systeem. “Ik ga er van uit dat de mensen niet in een jaar rijk worden”, stelde Mohab-Ali. Fractiegenoot Reshma Mangre haalde aan dat de mensen veel te lang wachten op hun kaart. “Er is al een systeem, waaraan ligt het dat mensen zo lang moeten wachten”, wilde zij weten. De minister zal de vragen in de tweede ronde van de begrotingsbehandeling beantwoorden.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May