Na twee jaren weer fysiek Schaak960 toernooi
25 Apr 2022, 20:55
foto
Deelnemers aan het Schaak960 toernooi in het weekend.


Na ruim twee jaren heeft Suriname Chess Academy (SCA) in het weekend wederom het schaak960 toernooi in de diverse klassen georganiseerd. Na lange tijd zijn de spelers fysiek tegen elkaar uitgekomen. "Wij hebben wel online toernooien voor onze studenten kunnen organiseren op reguliere basis, maar toch misten de studenten het spelen achter een schaakbord", zegt Suradj Hanoeman van SCA.

Het toernooi had naast de spelers van SCA ook nog spelers van Free First Move (FFM), Rukhmania, Schaak Combinatie Welgelegen (SCW), Combinatie Schaak Vereniging (CSV) die tegen elkaar zijn uitgekomen. Deze competitie heeft achttien spelers in de masterklasse en 43 in de open klasse gehad, die in totaal negen ronden hebben gestreden op het schaakbord met een bedenktijd van zeven minuten per speler. Na ronde vijf, werd een pauze van 30 minuten ingebouwd.

Het toernooi was onderverdeeld in de masterklasse (18 spelers) en de open klasse (43 spelers). Na ronde negen werden in beide klassen de top 3 bekendgemaakt. In beide klassen hebben de top 3 spelers zeven punten gescoord. De eindrangschikking werd bepaald door de tie-breaks. In de master klasse is Shiva Kalka op de eerste plaats geëindigd, terwijl Arnav Chotkan als eerste eindigde in de open klasse.

Hanoeman legt uit wat Schaak960 inhoudt. "Schaak960 is een variant van het schaakspel, waarbij de beginopstelling door het lot wordt bepaald. Er zijn 960 mogelijke beginopstellingen, vandaar de naam. Doordat de beginopstelling door het lot wordt bepaald, kunnen de spelers niet vertrouwen op de bekende openingstheorie. Als je niet weet met welke beginopstelling je gaat spelen, kun je je daar niet op voorbereiden en moet je vanaf de eerste zet achter het bord iets bedenken. Een speler kan dus niet meer verliezen van de openingstheorie, als tegen een menselijke tegenstander wordt gespeeld”, legt de SCA-topman uit. Hanoeman is tevreden over het toernooi en werkt ernaartoe om spoedig andere toernooien te organiseren.

Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May