Column: Reshuffling moet dieper en verder dan ministers
26 Apr, 00:59
foto
Dansende vrouwen van Brownsweg die de vicepresident dankbaar zijn voor de kanariegele vuilniswagen.


De 'reshuffling' van Chan & co verdient absoluut geen schoonheidsprijs. Zolang het niet duidelijk is wie weggaat en wie blijft, zullen zaken op ministeries stagneren. Bovendien onderscheidt deze regering zich ook niet van de vorige, die ministers heeft verwisseld als toiletpapier. In anderhalf jaar zijn al twee ministers naar huis en er staan nog enkelen op de wip. En ook déze regering zal niet met een wet komen om orde op zaken te stellen, zodat ministers die een jaar hebben aangezeten, niet voor de rest van hun leven rijkelijk verzorgd worden door de Staat.

Het komt te vaak voor dat een persoon die een ministerspost bekleedt, maar niet kan functioneren, ervoor zorgt dat een jaar wordt volgehouden. De meeste ministers worden versleten bij Grondzaken. Daar bepalen partijbonzen wat er gebeurt. De minister heeft meestal niks in de melk te brokkelen als de partijbaas en zijn naasten hun oog laten vallen op sommige projecten. Er is een wedloop op in het bezit komen van percelen, zoals te Sabaku Village in Paramaribo Noord. Aan deze race doen ook Assembleeleden mee. Het is schandalig hoe als roofvogels terreinen worden ingepikt. Daarom worden de gronduitgiftes niet gepubliceerd, ook al staat het dwingend in de wet. Kijken of het VHP-fractieleider Asis Gajadien lukt om via zijn partijvoorzitter, die president is, de publicatie af te dwingen. Of zal de ene hand de andere wassen?

Maar nu er toch vervangingen plaatsvinden in het kabinet, zou het goed zijn als de geweldige naamsveranderingen die sommige ministeries hebben ondergaan, ook worden teruggedraaid. Na meer dan anderhalf jaar, zal alleen minister Albert Ramdin, houden van de nieuwe naam die bij het aantreden van deze regering is gegeven aan Buitenlandse Zaken. Het klinkt toch helemaal niet om een respectabel departement als Buitenlandse Zaken, Bibis te noemen. Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, is niet aan te horen. Aan International Business hebben we tot nu toe alleen maar fiasco's overgehouden. Eenvoud siert de mens. Bibis moet teruggebracht worden naar Buitenlandse Zaken!

Ook de verandering van Handel & Industrie in Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie is een lachertje. Zelfs gewezen minister Saskia Walden zal weleens weer nageslagen hebben hoe het departement ook al heet. In elk geval is er tot nu toe niks terechtgekomen van Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Ook met de ex-minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken zal er niet veel veranderen. De naamsverandering is een doodgeboren kind, want er wordt niet met een profiel gewerkt waaraan de leidinggevende van het departement moet beantwoorden.

Met een reshuffling zal niks worden bereikt als het belangrijkste doel van de toppers is om mensen de accommoderen, enge partij- en persoonlijke belangen te behartigen. Politiek te bedrijven met de noden van de bevolking, zoals het nu in Brokopondo het geval is. Ineens kan drie jaar Kinderbijslag en sociale bijstand worden uitbetaald binnen twee weken tijd. In Brokopondo moet de verzwakte ABOP, door het dumpen van ex-minister Diana Pokie, een zware inhaalslag maken. Daarom is de partijvoorzitter tij en ontij in Brokopondo, zoals het afgelopen weekend. Alles draait om het winnen van de komende verkiezing, waarbij staatsmiddelen en faciliteiten gebruikt worden voor partijpolitieke belangen. En de kraaltjes, spiegeltjes, SRD's en zelfs een dot'wagi voor Brownsweg die met zang en dans wordt ontvangen, komen goed van pas om zieltjes te winnen. De mensen zijn bezig invulling te geven aan hun expansiedrang net als in onze koloniale geschiedenis. Kent u het verhaal nog van de kraaltjes en spiegeltjes die aan onze eerste bewoners werden versleten voor goud en zilver?!

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 04 February
Friday 03 February
Thursday 02 February
Wednesday 01 February