Frankrijk kiest vandaag Macron of Le Pen
24 Apr 2022, 02:51
foto
Franse kiezers in de VS behoorden tot de eersten die stemden in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. (Getty Images)


Na een verdeeldheid zaaiende verkiezingscampagne beslist Frankrijk vandaag of het  Emmanuel Macron nog vijf jaar de tijd geeft of hem vervangt door zijn eerste extreemrechtse president in Marine Le Pen.  Ze staat voor een zware strijd, waarbij de peilingen haar 44-jarige tegenstander een mogelijke voorsprong van 10 punten geven.

Om te winnen moeten ze allebei kiezers aantrekken die in de eerste ronde andere kandidaten steunden. Maar dit zijn twee polariserende figuren in Frankrijk, en stemmen zijn niet gegarandeerd.

De tegenstanders van Macron noemen hem arrogant en een president van de rijken, terwijl de extreemrechtse leider wordt beschuldigd van nauwe banden met de Russische president.

Macron kwam aan de macht met een wervelende belofte van verandering, maar velen klagen dat ze die nog niet hebben gezien. Zijn presidentschap is geteisterd door protesten, de Covid-pandemie en nu stijgende prijzen.

Marine Le Pen heeft ondertussen geleerd van de fouten die ze maakte toen ze in 2017 in de tweede ronde op klinkende wijze werd verslagen door dezelfde tegenstander.
Dit is haar derde kans op het presidentschap en als ze faalt, kan het haar laatste zijn.

De grote onbekende bij deze verkiezing is hoeveel kiezers zullen weigeren een van beide kandidaten te steunen, of ze nu een blanco stem uitbrengen of helemaal niet komen. Een groot deel van Frankrijk is op vakantie en de opkomst zou historisch laag kunnen zijn.

De campagne was kort, maar de keuze voor de kiezers is duidelijk, tussen een pro-Europese zittende president en een nationalistische kandidaat die de hoofddoek wil verbieden en immigratie wil beperken.

De stembureaus openen om 08:00 uur lokale tijd en de stemming eindigt ongeveer 12 uur later. Wat het resultaat ook is, Macron zal vanavond de kiezers toespreken vanaf een podium aan de voet van de Eiffeltoren.

'Deze plaats is dood na 19.00 uur'

De stijgende kosten van levensonderhoud - in Frankrijk beschreven als pouvoir d'achat of koopkracht - is het belangrijkste probleem geworden voor de Franse kiezers en Marine Le Pen heeft de kiezers beloofd er onmiddellijk mee aan de slag te gaan als ze wint. Ze heeft het bijzonder goed gedaan in de kleinere steden en plattelandsgebieden die het economisch moeilijk hadden tijdens het Macron-tijdperk.

Ze kwam twee weken geleden als beste uit de bus in La Ferté-sous-Jouarre, een mooi stadje aan de rivier de Marne, een uur ten oosten van Parijs. Cécile zit buiten een bar en zegt dat de pandemie het gebied bijzonder hard trof: "Vóór Covid was er hier een bar genaamd Avenue de Champagne, maar die sloot en nu is de zaak dood na 19.00 uur."

Ze zal op Le Pen stemmen, net als Fred, die op het Parijse metronetwerk werkt: "Mensen kunnen het gas en de elektriciteit niet betalen. Als ik in Parijs ben, zijn sommige dingen te duur en je moet eten." Afrikaanse immigranten die hij in de hoofdstad kent, zeggen ook dat ze op haar zullen stemmen, voegt hij eraan toe.

Er zijn hier ook genoeg verlegen Le Pen-kiezers. Frankrijk moet veranderen, zeggen ze, en daar laten ze het bij.

Le Pen heeft haar opvattingen zorgvuldig gemodereerd, maar plant nog steeds een referendum over strikte immigratiecontroles en haar idee voor een "Europa van naties" zou de EU uit elkaar scheuren.

Jean-Claude (66) is het misschien niet eens met haar vijandigheid jegens de EU, maar hij klaagt dat te veel mensen misbruik maken van het Franse socialezekerheidsstelsel en drugs gebruiken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May