Regering geeft geen concreet antwoord over visvergunningen
22 Apr 2022, 00:56
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar is niet tevreden met antwoorden van de regering over de veel besproken visvergunningen. (Beeld: DNA)


President Chan Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hebben tot ongenoegen van NDP-fractieleider Rabin Parmessar, geen concreet antwoord gegeven over de visvergunningen die aan Guyana zouden zijn beloofd. Ramdin zei donderdag in De Nationale Assemblee dat er een inventarisatie gemaakt wordt over vergunningen die verstrekt zijn. Er zijn volgens hem vergunninghouders die de vergunning kopiëren en voor meerdere boten gebruiken. Dit is niet volgens de wet.

Parmessar voerde aan dat hij concrete vragen heeft gesteld of president Santokhi de Guyanese regering beloofd heeft dat er 150 visvergunningen verstrekt zullen worden aan de vissers van het buurland. Dit is gezegd door de Guyanese president, vicepresident en minister van Landbouw. De president betoogde dat niet op mediaberichten moet worden afgegaan. De samenwerking tussen beide landen wordt op het hoogste niveau besproken.

Ramdin zei dat het een realiteit is dat Surinamers én Guyanezen vissen op de Corantijnrivier en voor de kust. De Corantijnrivier is volledig Surinaams grondgebied en er zijn regels afgesproken. Er zijn legitiem vergunningen verstrekt aan Surinamers en aan Guyanese vissers met duidelijke regels. Daarnaast worden ook vergunningen gekopieerd. De situatie wordt in kaart gebracht. Er is volgens de minister onderzoek gaande over hoeveel vergunningen zijn verstrekt, aan wie en in welke periode. De cijfers worden nog besproken. Indien het onderzoek is afgerond, zal De Nationale Assemblee ook op de hoogte worden gesteld.

Parmessar stelde dat de regering een loopje neemt met De Nationale Assemblee. Er wordt om de kwestie heen gedraaid, voerde hij aan. De politicus had gevraagd om de Guyanese ambassadeur te ontbieden en een protestnota in te dienen. Ramdin zei dat op hoger niveau deze kwestie besproken is, namelijk met zijn collega van Buitenlandse Zaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May