Olieprijs stijgt door zorgen over leveringsonderbrekingen
21 Apr 2022, 16:39
foto
Opslagtanks van de Los Angeles Raffinaderij Marathon Petroleum die binnenlandse en geïmporteerde ruwe olie verwerkt tot California Air Resources Board (CARB), benzine, dieselbrandstof en andere aardolieproducten, in Carson, Californië (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn donderdag, vandaag, gestegen vanwege zorgen over het aanbod, aangezien de Europese Unie (EU) een mogelijk verbod op de invoer van Russische olie overweegt, terwijl de markt blijft kampen met verminderde aanvoer uit Libië. Futures op ruwe Brent-olie stegen US$ 1,36 (1,3%) tot US$ 108,16 per vat. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures klommen US$ 1,61 (1,6%) tot $ 103,80 per vat.

Analisten zeiden dat de marktvolatiliteit waarschijnlijk snel weer zal toenemen, nu de EU nog steeds een verbod op Russische olie overweegt voor de invasie van Oekraïne. Moskou zelf noemt de invasie een "speciale militaire operatie" om zijn buurland te demilitariseren.

Libië zei dat het OPEC-lid meer dan 550.000 vaten olie per dag verloor als gevolg van blokkades op grote velden en exportterminals.

De oliemarkt blijft krap met de Organisatie van de Olie-exporterende Landen en bondgenoten onder leiding van Rusland (OPEC+) die worstelen om hun productiedoelstellingen te halen en met een scherpe daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de week die eindigde op 15 april.

"De wereldwijde leveringscapaciteit voor olie blijft beperkt", zei UBS in een notitie. "Met slechts twee landen in de OPEC+-alliantie die een aanzienlijke reservecapaciteit hebben, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, houdt de groep vast aan een voorzichtige aanpak bij het afbouwen van pandemiegerelateerde productieverlagingen."

De vraagvooruitzichten in China blijven wegen op de markt, aangezien 's werelds grootste olie-importeur langzaam de strikte Covid-19-beperkingen versoepelt die de productieactiviteit en wereldwijde toeleveringsketens hebben getroffen.

Ondertussen zou de Zwarte Zee-terminal van het Kaspische Pijpleidingconsortium deze week weer op volle capaciteit kunnen komen, zei de Kazachse minister van Energie, Bolat Akchulakov.

"De hervatting van de leveringen van CPC-ruwe olie zal enigszins worden gecompenseerd door aanhoudende uitval in Libië en de waarschijnlijkheid dat meer Russische ruwe olie van de markt wordt uitgesloten in het licht van een EU-verbod", zegt Vandana Hari, oprichter van oliemarktanalyseprovider Vanda Insights.
Advertenties