VN: Meer dan 5 miljoen ontvlucht uit Oekraïne
20 Apr 2022, 19:12
foto
Vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, wachten in een menigte op vervoer nadat ze uit Oekraïne zijn gevlucht en zijn aangekomen bij de grensovergang in Medyka, Polen. (Foto: AP)


De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) zegt dat meer dan vijf miljoen Oekraïners noodgedwongen hun land zijn ontvlucht in minder dan twee maanden sinds de Russische invasie, waardoor een ongekende vluchtelingencrisis is ontstaan. De in Genève gevestigde Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) van de VN zei woensdag dat 5,01 miljoen Oekraïners het land hebben verlaten sinds Rusland op 24 februari binnenviel.

Het cijfer van vijf miljoen is een nieuwe en "onthutsende" mijlpaal in Europa's grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, terwijl de aanval in de oostelijke Donbas-regio toeneemt.

Slechts drie weken geleden, toen het aantal de vier miljoen bereikte, had de UNHCR gezegd dat het de voorspellingen in het slechtste geval had overschreden.

"In minder dan twee maanden … we hebben ongeveer een kwart van de Oekraïense bevolking gezien, meer dan 12 miljoen mensen in totaal, waaronder vijf miljoen vluchtelingen, maar ook 7,1 miljoen in het land, zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten, dus dit is een duizelingwekkend aantal mensen," vertelde UNHCR-woordvoerster in Genève, Shabia Mantoo, aan persbureau Associated Press.

Nadat ze naar buurlanden zijn gevlucht, worden ze gastvrij ontvangen en aangemoedigd om hun actieve leven voort te zetten. Volgens de UNHCR zijn de helft van de vluchtelingen uit Oekraïne kinderen.

In Polen, waar meer dan 2,8 miljoen Oekraïners zijn aangekomen, krijgen ze Poolse ID-nummers, de PESEL, die hen recht geven op werk, toegang tot gratis gezondheidszorg, scholing en bonussen voor kinderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May