Alarmerende situatie door wateroverlast in Brokopondo
20 Apr 2022, 00:00
foto
Verschillende dorpen in Brokopondo staan onder water. Woonhuizen, bedrijven, toeristische oorden en scholen hebben te kampen met wateroverlast. De situatie wordt steeds erger.


De fractieleiders Obed Kanapé (ABOP/PL) en Ronny Asabina (BEP) hebben serieuze aandacht van de regering gevraagd over de situatie van diverse dorpen in Brokopondo. Het water is in huizen van mensen doorgedrongen. Zij vrezen het ergste nu Staatsolie heeft aangekondigd tot augustus door te zullen gaan met het spuien van water uit het stuwmeer. De waterstand in het stuwmeer is te hoog, waardoor het noodzakelijk is om de spuikleppen open te houden. De mensen verplaatsen zich in boten door de dorpen, die blank staan.

Een delegatie van De Nationale Assemblee zal later op de dag zich oriënteren in het gebied. Assembleevoorzitter Marinus Bee vindt het terecht dat de Assembleeleden informatie eisen van de regering. Staande de vergadering gaf Bee opdracht aan de griffier om een missie van de volksvertegenwoordiging naar het gebied voor te bereiden. Kanapé benadrukte dat er serieus gekeken moet worden naar de situatie. Hij voerde aan dat in de periode van Suralco het nooit zo erg is geweest. Hij vraagt zich af of er sprake is van mismanagement van Staatsolie.

Bij Bonanza Agriculture is het water tot de ringbalk.

Asabina merkte op dat Brokopondo aan het verzuipen is. De situatie is zo slecht dat mensen zich met buitenboordmotoren verplaatsen in de dorpen. Klaaskreek, Nyun Lombé, Ballingsoela, Lebi Doti en zelfs het centrum van Brokopondo hebben te maken met wateroverlast. Verschillende toeristische oorden, productiebedrijven, scholen en huizen staan blank. Op sommige plekken is nog alleen het dak te zien. Er heerst een onhygiënische situatie. Asabina merkte op dat het hier gaat om menselijk falen en inschattingsfouten.

De schade in het district is enorm. De mensen vragen dringende hulp van de regering. Zij zitten letterlijk met de handen in het haar. Het water is tot in huizen doorgedrongen. Tot nu toe is er weinig hulp geboden. Vanuit het districtscommissariaat wordt er geregistreerd hoe groot de schade is. Hoewel in De Nationale Assemblee een noodkreet is geuit over de situatie en om tekst en uitleg is gevraagd, is de regering niet aan het woord gekomen om aan te geven hoe het verder moet. De vergadering is na de eerste ronde van debatten over de Wet Reisdocumenten verdaagd naar donderdag, zonder dat antwoord is gegeven op diverse actuele vraagstukken die zijn aangekaart.
Advertenties

Tuesday 07 May
Monday 06 May
Sunday 05 May