Filipijnen: Minstens 167 doden door tropische storm Megi
18 Apr 2022, 06:42
foto
Een modderstroom begroef bewoners en vernietigde huizen in een dorp in de buurt van Baybay City.(Foto: As You Wish)


Minstens 167 mensen zijn omgekomen bij aardverschuivingen en overstromingen, nadat tropische storm Megi afgelopen zondag over de Filipijnen raasde. Nog eens 110 mensen worden vermist en 1,9 miljoen zijn getroffen, zegt het nationale rampenbureau.

Dorpen rond de stad Baybay in de centrale provincie Leyte werden zwaar getroffen, met lawines op de heuvels en overstromende rivieren. In één dorp, Pilar, was ongeveer 80% van de huizen weggespoeld in zee.

Het bureau meldde ook sterfgevallen in de zuidelijke regio van Davao, Mindanao en in de centrale provincie Negros Orientals.

Veel mensen vluchtten uit hun huizen naar schuilplaatsen of hoger gelegen gebieden toen de storm, plaatselijk bekend als Agaton, de archipel trof met windsnelheden tot 65 km per uur.

Op foto's die door de Filipijnse kustwacht zijn geplaatst, is te zien hoe reddingswerkers de gewonden op brancards door water tot borsthoogte dragen en overlevenden op vlotten door overstroomde straten vervoeren. De reddingspoging werd gehinderd door regen, hoewel de omstandigheden dinsdag versoepelden.

Het was de eerste storm van het jaar - de Filipijnen zien er gemiddeld 20 per jaar. Het komt ongeveer vier maanden, nadat super tyfoon Rai in december veel van de zuidoostelijke eilanden van het land verwoestte - waarbij ten minste 375 mensen omkwamen en ongeveer 500.000 mensen werden getroffen.

Het was de ergste storm die dat jaar de Filipijnen trof en experts zeiden dat hij veel sneller sterker was geworden dan verwacht.

Marissa Miguel Cano, een voorlichter in Baybay, vertelde persbureau AFP: "Het zou het droge seizoen zijn, maar misschien heeft de klimaatverandering dat op zijn kop gezet."

Wetenschappers zeggen dat door de mens veroorzaakte klimaatverandering heeft geleid tot een grotere intensiteit en kracht in tropische stormen. De Filipijnen hebben sinds 2006 enkele van de meest dodelijke stormen meegemaakt.

Het is gerangschikt als een van de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrampen vanwege zijn geografie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May