Bee: Assembleegebouwen als feniks uit de as verrezen
14 Apr 2022, 12:35
foto
De voorgevels van de gereconstrueerde Assembleegebouwen aan de Henck Arronstraat zijn in de oude vorm weer te bewonderen. (Foto's: René Gompers)


"Als een feniks uit de as verrezen in zijn oude glorie," merkt Assembleevoorzitter Marinus Bee op bij de oplevering van de geconstrueerde gebouwen van De Nationale Assemblee aan de Henck Arronstraat. Op 1 augustus 1996 zijn de gebouwen van De Nationale Assemblee en het ministerie van Algemene Zaken afgebrand. Na ruim 25 jaar zijn de panden uit de as verrezen; ze zijn zojuist door het Directoraat Cultuur overgedragen aan De Nationale Assemblee. President Chan Santokhi constateert dat de timing goed is: "Net als Jezus is de democratie verrezen."

De vernieuwde gebouwen zijn door aannemer 23th MCC of Minmetals uit China neergezet. Het project heeft US$ 3.551.555 gekost en is gefinancierd door de IDB, via het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Door dit programma worden onder andere historische gebouwen aangepakt.



De voorgevels van de gebouwen zijn in hun historische vorm gereconstrueerd. De achterkant is modern. Het project is op 12 april opgeleverd en is vandaag officieel gepresenteerd aan de samenleving. Een deel van de gebouwen zal toegankelijk zijn voor het publiek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May