Barbados zoekt voedselzekerheid in de regio
14 Apr 2022, 22:44
foto
De ministers van Financien, Buitenlandse Zaken en Landbouw, Veelteelt en Visserij op een persconferentie over hun reis naar Barbados. (Foto: René Gompers)


Barbados is op zoek naar voedsel, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Door de covidpandemie, en nu nog meer door de oorlog tussen Rusland en Oekraine, is het importeren van voedsel moeilijker geworden. Het eiland stapt over op import uit de regio. Met de 15 ondernemers die ook zijn meegereisd, wordt nagegaan in hoeverre aan de vraag van Barbados kan worden voldaan.

Het bezoek aan Barbados is "zeer succesvol" geweest volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken. Naast het bespreken van de wereldissues, zijn er afspraken gemaakt om meer handel te gaan drijven en elkaar technisch te steunen, zei hij op een persconferentie op zijn departement. Het Brokopondo programma, een overeenkomst dat in 2018 met het eiland is getekend, zal worden herschreven. Het programma dat voor drie jaren gold, is verlopen. Het komt erop neer dat uiteindelijk een relatie moet ontstaan zoals Suriname dat met Guyana heeft, waarbij de staatshoofden zich persoonlijk inzetten voor de ontwikkeling van de landen, legt Ramdin uit. Gewerkt zal worden aan een drie landen relatie.

Barbados is serieus, voor Suriname liggen er genoeg economische kansen, benadrukken Ramdin en Sewdien. Er wordt al in zekere mate bananen en varkensvlees geëxporteerd naar het eiland. Maar het blijkt niet genoeg te zijn, legt minister Sewdien uit. Barbados heeft graag ook meer rund en kleine herkauwers en vis. Er wordt voorkeur gegeven aan aardvruchten, omdat ze beter beschermd zijn dan de 'bovengrondse' gewassen bij een storm. Ook geeft het eiland de voorkeur aan parboiled rijst wat in Suriname niet geproduceerd wordt. Wat fruit betreft doet 'dragon fruit' het heel goed, US$ 8 per stuk. Dit product wordt niet op grote schaal hier geproduceerd.

Het eiland heeft behoefte aan zand. Ook zal worden gekeken naar toerisme tussen beide landen. Er is interesse in het visinstituut; men wil de steun van Suriname voor trainingen om uiteindelijk zelf inspecteurs te hebben. Er wordt samenwerking gezocht om visboerderijen op te zetten. Ook de InVitroPlants van Grassalco die aan plantvermeerdering doet, geniet aandacht. Barbados wil ook op deze manier voedselzekerheid voor haar burgers garanderen. Maar deze afdeling van Grassalco draait momenteel op een zeer laag pitje.

Minister Ramdien deelt mee dat er ook gewerkt zal worden aan het verbeteren van de transport. Voor de import uit Barbados en de export uit Suriname. Maar ook voor toerisme, althans als het lukt om een toeristisch product te ontwikkelen dat genoeg personenverkeer genereert. Gedacht wordt ook aan uitwisseling van studenten en kennis in de horeca. Binnenkort komt er een delegatie om lucht- en scheepverbindingen tussen beide landen te bespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May