Meer dan 250 doden door overstromingen Zuid-Afrika
13 Apr 2022, 16:39
foto
Een verzonken brandstoftanker in Durban. Het slecht weer in Zuid-Afrika blijft aanhouden. (Foto's: Reuters)


Het dodental in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal heeft meer dan 250 bereikt, nadat verwoestende overstromingen het gebied hebben verwoest. Lokale autoriteiten eisen dat de noodtoestand wordt uitgeroepen, nadat in sommige gebieden maanden aan regen op één dag viel.

Ambtenaren hebben het "een van de ergste weerstormen in de geschiedenis van ons land" genoemd. Door modderstromen zijn mensen onder gebouwen vast komen te zitten, en er worden nog meer overstromingen verwacht.

Er zijn berichten dat de reddingspoging wordt belemmerd door slecht zicht terwijl een helikopter mensen weer in veiligheid brengt.

Jomba Phiri, die in de belangrijkste stad van de regio, Durban, woont, zei dat zijn huis door de overstromingen is weggevaagd. 'Ik weet niet waar we nu gaan slapen,' zei hij.

Delen van de cruciale N3-snelweg die Durban verbindt met het economische hart van de provincie Gauteng, zijn geblokkeerd. President Cyril Ramaphosa heeft het gebied bezocht en beloofde te zullen helpen. "Ook al doet je hart pijn, we zijn er voor je", citeert persbureau Reuters hem.

Hij beschreef de ramp ook als een natuurkracht, waar sommigen het niet mee eens zijn. Ze geven de schuld aan slechte afwatering en slecht gebouwde huizen in laaggelegen gebieden voor het hoge dodental.

De burgemeester van Durban, Mxolisi Kaunda, ontkende dat de slechte afwatering de oorzaak was en zei dat de omvang van de overstroming onverwacht was.

In het hele gebied zijn nog steeds taferelen van vernieling te zien. Sommige wegen naar de haven van Durban zijn onbegaanbaar nadat de gezwollen rivier modder en puin op de wegen heeft gespoeld. De operaties in de haven zijn nu opgeschort. Een zeecontainermagazijn in de buurt van een drukke snelweg stond zwaar onder water en honderden containers spoelden weg.

In een industriegebied genaamd de Bluff, dat deel uitmaakt van de haven, was de BBC getuige van auto's die op de weg werden gekanteld of werden verpletterd door puin. Bedrijven gebruiken waterpompen om het water uit hun panden af ​​te voeren. Ook wordt er gejaagd op krokodillen die zijn weggespoeld tijdens de overstromingen.

Crocodile Creek Farm, ongeveer 40 km ten noorden van Durban in Tongaat, zegt dat 12 krokodillen zijn weggevaagd nadat hevige regen het gebied trof.

Ron Naidoo, een gemeenschapspastoor in de stad Tongaat, vertelde de BBC dat hij de hele nacht wakker was gehouden door het stijgende water en de politie een auto uit de rivier had zien slepen met een lichaam erin. "Het was traumatisch, want het is de eerste keer dat we de rivier hier zo hoog zien stijgen", vervolgde hij.

De provinciale overheid van KwaZulu-Natal schat dat er voor miljarden rand aan schade is toegebracht aan eigendommen en infrastructuur, en beschrijft de zware regenval als een "onnoemelijke ravage" in een verklaring op Facebook.

Elektriciteits- en waterzuiveringsinstallaties zijn "overstroomd", vertelde de burgemeester van Durban aan de BBC. De communicatie is ook verstoord met twee grote netwerken die melden dat meer dan 900 van hun gsm-masten uitgevallen zijn.

Door het overstromingsgebied tot rampgebied te verklaren, kan de provincie "noodfinanciering aanvragen" van de nationale schatkist en helpen ze bij de noodzakelijke wederopbouw, zeggen de autoriteiten.

Er zijn ook berichten over plunderingen in Durban, die door de lokale overheid zijn veroordeeld: "We zullen niet toestaan ​​dat er misbruik wordt gemaakt van een tragische ontwikkeling in onze provincie", staat er.

De regering roept mensen op om veilig te blijven door overstroomde wegen en bruggen te vermijden en naar hoger gelegen gebieden te evacueren als ze in laaggelegen gebieden wonen.

Het stormachtige weer komt op het moment dat wetenschappers waarschuwden dat klimaatverandering zorgt voor meer regen dan normaal in zuidelijk Afrika.

Aan het begin van het jaar werd de regio getroffen door drie cyclonen en twee tropische stormen in zes weken, die voornamelijk Madagaskar, Mozambique en Malawi troffen en grootschalige schade aanrichtten met 230 gerapporteerde doden volgens de World Weather Attribution.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May