Sleephelling in twee dagen begaanbaar gemaakt
12 Apr 2022, 17:24
foto
Er is twee dagen hard gewerkt door de verschillende actoren om de sleephelling begaanbaar te maken.


Met vereende krachten van enkele touroperators, vissers, het personeel van 's Lands Bosbeheer en de civiel technische dienst, is het districtssecretaris Joyce Toelsie van Nickerie gelukt om met een aannemer de sleephelling die toegang biedt tot het Jamaerkanaal binnen twee dagen begaanbaar te maken. De sleephelling verkeerde al een hele poos in een erbarmelijke staat en was er sprake van het 'leeglopen' van het Bigi Pan gebied, doordat er tal van lekkages zijn.

Aanvankelijk was drie dagen uitgetrokken voor de werkzaamheden, maar aangezien de sleephelling al begaanbaar is, kunnen vissers en de touroperators er weer gebruik van maken. Zowel de vissers als de enkele touroperators die hun bijdrage hebben geleverd, zijn blij en opgelucht. "Dit is buiten verwachting. Al gaat het om een tijdelijke oplossing. Ik had niet gedacht dat alles zo snel zou gaan. Vissen is mijn leven", zegt een duidelijk blije Mukesh. A. (49) aan Starnieuws. Ook Djiet, S. (53) steekt zijn tevredenheid niet onder stoelen en banken. "Er is hard gewerkt en het resultaat is, dat we weer wat kunnen verdienen om ons gezin te  onderhouden."

Districtssecretaris Toelsie zegt dat er bij de werkzaamheden rekening is gehouden met de hoge waterstand die dit weekend wordt verwacht. Bij extreme vloed is er ook sprake van extreme eb. Om te voorkomen dat het water verder wegstroomt en het Bigi Pan gebied droog komt te liggen, is gewerkt met geo-textiel en klei. Toelsie benadrukt dat het om een gedeeltelijke oplossing gaat omdat de helling alleen vanuit de Jamaerkanaal is hersteld. Het ander gedeelte, vanuit de Nickerierivier, is een heel ander kostenplaatje. Het grootste lek is ook gedicht.

Toelsie wijst op de uitgestrektheid van het Bigi Pan-gebied waar er verschillende in- en uitlaten zijn, natuurlijke en onnatuurlijke. Er is veel dat structureel moet worden aangepakt, om uitstroom uit het Bigi Pan-gebied te voorkomen. Op dit moment is dus de meest bevaren strook aangepakt.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie omschreef de situatie in het Bigipan-gebied als "zeer alarmerend" na een oriëntatie op dinsdag. Ze kondigde aan dat er palen moeten worden geheid om de uitstroom uit het Jamaerkanaal te voorkomen. "Het lappen en herstellen dient eindelijk structureel aangepakt te worden middels het heien van damwanden," zei ze toen.

Over de begaanbaarheid van het Jamaerkanaal, zegt districtssecretaris Toelsie dat de welige begroeiing aan het begin van het kanaal moet worden opgeschoond en moeten de boomstronken en takken uit het kanaal worden verwijderd. Voor de boten die door het kanaal gaan, vormen de obstakels in het water een groot risico voor hun buitenboordmotoren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May