Droogte Chili gaat 13e jaar in, start ongekend rantsoeneringsplan
12 Apr 2022, 21:18
foto
Een luchtfoto toont lage waterstanden bij het Rungue-reservoir tijdens een droogte in Rungue, ten noorden van Santiago, Chili. (Foto: Reuters)


Terwijl een straffe, recordbrekende droogte zijn 13e jaar ingaat, heeft Chili maandag een ongekend plan aangekondigd om water te rantsoeneren voor de hoofdstad Santiago, een stad van bijna 6 miljoen inwoners. "Een stad kan niet zonder water", zei Claudio Orrego, de gouverneur van de metropoolregio Santiago, tijdens een persconferentie. "En we bevinden ons in een ongekende situatie in de 491-jarige geschiedenis van Santiago, waar we ons erop moeten voorbereiden dat er niet genoeg water is voor iedereen die hier woont."

Het plan bevat een waarschuwingssysteem met vier niveaus dat van groen naar rood gaat. Het begint met aankondigingen van de openbare dienst, gaat vervolgens over op het beperken van de waterdruk en eindigt met roterende wateronderbrekingen van maximaal 24 uur voor ongeveer 1,7 miljoen klanten.

Het waarschuwingssysteem is gebaseerd op de capaciteit van de rivieren Maipo en Mapocho die de hoofdstad van het meeste water voorzien. Het waterpeil blijft dalen in de rivieren naarmate de droogte voortduurt.

De regering schat dat de beschikbaarheid van water in het land de afgelopen 30 jaar met 10% tot 37% is gedaald en tegen 2060 nog eens 50% in Noord- en Midden-Chili.

Het watertekort in de rivieren, gemeten in liters per seconde, bepaalt of er eens in de twaalf, zes of vier dagen wordt gesnoeid. In elk geval zou elke dag een ander gebied te maken krijgen met wateronderbrekingen.

Verdorde planten op de uitgedroogde bodem van het Rungue-reservoir tijdens een droogte in Rungue, ten noorden van Santiago, Chili. (Foto: Reuters)

"Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat Santiago een waterrantsoeneringsplan heeft vanwege de ernst van de klimaatverandering", zei Orrego. "Het is belangrijk voor burgers om te begrijpen dat klimaatverandering niet meer weg te denken is. Het is niet alleen mondiaal, maar ook lokaal."

Bepaalde gebieden in het stadscentrum zouden worden vrijgesteld vanwege de hoge concentratie aan bewoners. Gebieden die worden gevoed door bronwater of andere bronnen naast de twee rivieren zullen ook worden vrijgesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May