Mexicaanse kartels ruilen wapens voor Colombiaanse coke
13 Apr 2022, 06:42
foto
De Colombiaanse minister van Defensie Luis Carlos Villegas inspecteert een van de in beslag genomen wapens die volgens de autoriteiten worden verhandeld door Mexicaanse clans voor drugs. Naast hem generaal Rodolfo Palomino, directeur van de nationale politie en hoofd van het leger, in Acandi, Colombia. (Archieffoto Reuters)


Mexicaanse drugskartels lijken zware wapens naar Colombia te verzenden om ladingen cocaïne te kopen. Het is een handel die volgens de Colombiaanse autoriteiten de dodelijke strijd tussen rivaliserende mensenhandelaars voor controle over de drugsroutes van het land aanwakkert.

Een schare machinegeweren, aanvalsgeweren en semi-automatische pistolen stroomt het Zuid-Amerikaanse land binnen, vertelden een tiental Colombiaanse wetshandhavers aan Reuters. Onder de wapens die opduiken in de arsenalen van mensenhandelaars is het in België gemaakte FN Five-sevenN-pistool, aldus bronnen. Bijgenaamd de 'politiemoordenaar', kan het 5.7-kaliber wapen kogelvrije vesten doordringen.

De meeste van de 1.478 lange wapens die in 2020 en 2021 van Colombiaanse gewapende groepen in beslag zijn genomen, zijn in het buitenland gemaakt en clandestien geïmporteerd, zegt de politie. De wapens komen langs dezelfde smokkelroutes binnen die worden gebruikt om drugs naar buiten te brengen.

Mexicaanse drugsbendes hebben gemakkelijk toegang tot wapens die in de Verenigde Staten zijn gekocht en hebben langdurige zakelijke relaties met Colombiaanse gewapende groepen, van wie ze al tientallen jaren cocaïne kopen, aldus de Colombiaanse autoriteiten. Nu betalen kartelafgezanten steeds vaker voor zendingen cocaïne met wapens, zeggen de autoriteiten, deels om te voorkomen dat grote hoeveelheden contant geld de grens over moeten.

De zware vuurkracht van het door het kartel geleverde arsenaal heeft mogelijke gevolgen voor de veiligheid van Colombia. Zware wapens in de handen van criminelen brengen de rechtshandhaving in gevaar en kunnen de moeizame uitvoering van een vredesakkoord uit 2016 tussen Bogota en de rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) verder bemoeilijken.

Vorig jaar kwamen in Colombia 148 leden van de strijdkrachten en de nationale politie om het leven, het hoogste aantal in zes jaar en een stijging van 57% vanaf 2020, blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie. "Wat illegale gewapende groepen in Colombia doen, is de Mexicanen gebruiken om de strijdkrachten van de staat op het gebied van wapens te evenaren en te overtreffen", zei een functionaris van het Anti-Terrorism and Arms Tracing Information Center (CIARA) van de politie.

"In de toekomst kan dat ernstige gevolgen hebben, zoals een toename van de vijandelijkheden", aldus de functionaris, die zei dat gewapende groepen de wapens niet alleen tegen wetshandhavers mogen gebruiken, maar ook in gevechten met elkaar.
Het bureau gaf de persoon toestemming om met Reuters te spreken op voorwaarde dat ze niet worden geïdentificeerd.

De Colombiaanse politie zegt een permanente dialoog te hebben met hun Amerikaanse en Mexicaanse collega's om wapens uit de handen van drugshandelaren te houden.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May