Rappelschrijven seksuele intimidatie op overheidskantoren
11 Apr 2022, 22:47
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) heeft een rappelschrijven gestuurd naar persident Chan Santokhi over seksuele intimidatie op overheidskantoren.

Op 13 februari 2022, heeft ondergetekende in de hoedanigheid van volksvertegenwoordiger in De Nationale Assemblée, een schrijven aan u gericht nadat gebleken is dat personen verbonden aan de Communicatie Dienst Suriname (CDS) en het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer jegens vrouwelijke werknemers. In deze gaat het om ongewenst, storend en intimiderend gedrag dat seksueel geladen is en-/of gepleegde handelingen waaronder aantasting. Dit heeft ertoe geleid dat vele vrouwelijke werknemers een overplaatsing hebben aangevraagd naar andere werkplekken.

Daarnaast is op het Ministerie van Defensie, een mannelijke functionaris aangesteld als waarnemend directeur, terwijl tegen deze persoon een aangifte bij de Politie is gedaan wegens feitelijke aanranding van een vrouwelijke student, van wie hij de docent was. Ook blijkt dat er vanaf oktober 2021 aangifte is gedaan tegen de Algemeen Directeur van de Hakrinbank N.V., waarvan de Staat Suriname als grootste aandeelhouder met 51% aandelen haar invloed onvoldoende heeft aangewend om “passende maatregelen” te treffen tegen deze directeur.

Heer President, mede gelet op de inrichting van onze maatschappij waarin het gelijkheidsbeginsel alsook gendergelijkheid hoog in het vaandel worden gedragen, is intimidatie van vrouwen in welke vorm dan ook, met name in een gezagsverhouding, zeer afkeurenswaardig en verwerp ik die met klem. Het is van eminent belang om dergelijke incidenten en de aangiften gedaan door slachtoffers van seksueel geweld, niet af te doen met stilte daar de vrouw zich vanwege de gezagsrelatie niet of moeilijk kan onttrekken van de ontstane dreigende situatie. Dit leidt ertoe dat haar waardigheid wordt aangetast.

Als vrouw en als volksvertegenwoordiger kom ik helaas tot de conclusie dat u en de regering onvoldoende aandacht schenken aan een vrouwvriendelijk beleid op de werkvloer, in het bijzonder op overheidskantoren, doordat het probleem niet bij de wortel wordt aangepakt, slachtoffers niet goed worden opgevangen en meldingen niet zorgvuldig worden onderzocht.

Ondergetekende doet bij deze wederom het verzoek om haar in de hoedanigheid van volksvertegenwoordiger, vrouw en burger van Suriname, zeker in het belang van goed en transparant bestuur, op bijzonder kort termijn te informeren omtrent de hierboven genoemde gevallen van seksuele intimidatie van vrouwen en welke maatregelen c.q beleidsinitiatieven zullen worden genomen om het probleem te verhelpen.

Ervan overtuigd zijnde dat u met man en macht zult werken aan het maken van een vrouwvriendelijk beleid dat zijn weerslag zal hebben binnen de gehele samenleving, zie ik uw reactie hieromtrent spoedig tegemoet.

Hoogachtend,
Jennifer Vreedzaam
Lid van De Nationale Assemblée
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May