Mexico: López Obrador wint terugroepstem bij lage opkomst
12 Apr 2022, 06:43
foto
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zwaait na het uitbrengen van zijn stem over het terugroepingsreferendum over zijn presidentschap in Mexico-Stad, Mexico. (Foto: Reuters)


De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft een referendum gewonnen over de vraag of hij moet aftreden of zijn termijn van zes jaar moet voltooien. Meer dan 90% van degenen die hun stem uitbrachten, zeiden dat ze wilden dat de president in functie bleef, suggereert een snelle telling.

Maar de opkomst was laag, minder dan 19%, volgens voorlopige cijfers.

De president had het ongekende referendum uitgeroepen, dat volgens critici een tactiek was om de mensen af te leiden van het falen van zijn regering.

In Mexico zijn presidenten beperkt tot een enkele ambtstermijn van zes jaar. Maar voordat Andrés Manuel López Obrador in 2018 als president werd beëdigd, beloofde hij de kiezers de kans te geven hem halverwege zijn ambtstermijn uit zijn ambt te zetten. Hij betoogde dat het referendum van vitaal belang was om zijn democratisch mandaat te valideren.

Met een goedkeuringsscore van rond de 60% wist López Obrador dat hij alle kansen had om de stemming te winnen. Bovendien bracht de stemming weinig risico met zich mee voor de president. Om bindend te zijn, zou minstens 40% van de kiezers moeten hebben gestemd, een onwaarschijnlijke opkomst bij dit eerste terugroepreferendum dat in Mexico zal worden gehouden.

Tegenstanders van de verdeeldheid zaaiende president bestempelden het als geldverspilling en drongen er bij de Mexicanen op aan om het te boycotten - en degenen die wel kwamen, steunden de president overweldigend.

President López Obrador vierde het resultaat en zei in een videotoespraak dat "meer dan 15 miljoen Mexicanen blij zijn en willen dat ik doorga tot september 2024", wanneer zijn termijn afloopt.

Sommige critici van de president vreesden dat hij zou proberen een overweldigende overwinning in het terugroepreferendum te gebruiken om de weg vrij te maken voor het opheffen van de eenmalige presidentiële termijnlimiet van Mexico. Maar zondag laat benadrukte López Obrador dat hij niet van plan was aan de macht te blijven na het einde van zijn ambtstermijn in 2024.

"Ik zal blijven dienen tot de laatste dag van mijn ambtstermijn, ik zal niet verder gaan dan dat, omdat ik een democraat ben en geen voorstander ben van herverkiezing", zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May