Franse verkiezingen: Macron en Le Pen in tweede ronde
11 Apr 2022, 16:57
foto
President Emmanuel Macron staat over twee weken tegenover Marine Le Pen in de tweede ronde van de Franse verkiezingen.


Emmanuel Macron start zijn campagne voor herverkiezing en neemt het rechtstreeks op tegen zijn extreemrechtse rivaal Marine Le Pen in de Franse presidentsverkiezingen. Hij maakte zijn eerste reis naar een bolwerk van Le Pen in Denain, een van de armste steden van Frankrijk in het industriële noorden.

President Macron won de eerste ronde van de verkiezingen, maar opiniepeilingen suggereren dat de tweede ronde op 24 april een spannende strijd zal worden.

"Vergis je niet: er is niets besloten", zei hij na de stemming tegen de supporters.

Beide kandidaten deden het beter dan de eerste ronde in 2017, maar de functionarissen van Le Pen waren de ochtend na de uitslag veel opgewekter, ook al stond ze vier punten achter de president.

Jordan Benalla, voorzitter van haar National Rally-partij, was ervan overtuigd dat Le Pen bereidwillige steun zou vinden van de 70% van de mensen die tegen Macron stemden.
"Ze weten dat als hij weer binnenkomt, het nog vijf jaar van sociale ineenstorting, fiscale bloedvergieten, machteloosheid over hun soevereiniteit, geweld in het hele land en immigratie zal zijn", vertelde hij aan de Franse radio.

De president erkende dat hij te laat met de campagne was begonnen. Hij koos ervoor om zich in plaats daarvan te concentreren op de oorlog van Rusland in Oekraïne, deels in de overtuiging dat zijn rol als staatsman zijn peilingen zou vergroten.

Ondertussen concentreerde het Le Pen-team zich op de kosten van levensonderhoud die een groot deel van de Franse bevolking treffen.

"Het is duidelijk dat we niet genoeg luisteren naar de 38 miljoen Fransen die minder dan € 2.000 per maand verdienen", zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Met dat in gedachten ging Macron naar de noordelijke steden Denain, Carvin en Lens, waar de National Rally-kandidaat als beste uit de bus kwam.

Een andere minister, Clément Beaune, zei dat het een gebied was dat tientallen jaren van grote ontbering had meegemaakt en dat Marine Le Pen veel steun kreeg. Het doel was om de komende twee weken te besteden aan het benadrukken van de staat van dienst van de regering in het creëren van banen en het nieuw leven inblazen van de industrie, legde hij uit.

"Marine Le Pen praat alleen maar over de kosten van levensonderhoud en de bescherming van mensen in de meeste moeilijkheden", zei hij. "Maar wat zou ze concreet voor hen bereiken - en wat zouden wij doen?"

Tactisch stemmen
Met alle stemmen geteld, behaalde Emmanuel Macron 27,84% van de stemmen, Marine Le Pen 23,15% en de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon 21,95%. Samen trokken ze bijna driekwart van de stemmen, aangezien het electoraat andere kandidaten grotendeels in de steek liet.

Een andere grote onthulling van de avond was dat meer dan de helft van de kiezers extreem-rechts en extreem-links steunde.

Mélenchon stond niet ver achter op Marine Le Pen en zijn kiezers zouden de laatste ronde van deze verkiezing kunnen beslissen, als ze blijken te stemmen.

"Je mag Marine Le Pen geen enkele stem geven", waarschuwde hij zijn aanhangers, hoewel hij in plaats daarvan de president nadrukkelijk niet steunde.

Meer algemene kandidaten drongen er bij de kiezers op aan om Macron te steunen in de tweede ronde, onder wie Valérie Pécresse van de rechtse Republikeinen en Anne Hidalgo van de socialisten. Beiden hadden een vreselijke nacht en slaagden er niet in om zelfs maar de 5% van de stemmen te halen die nodig waren om hun verkiezingskosten terug te verdienen.

Voor Pécresse is dit zowel een financiële als een politieke ramp geworden. Ze deed een beroep op donaties van supporters en onthulde dat haar campagnefinanciën zich in een "kritieke staat" bevonden en dat ze € 5 miljoen van haar eigen geld had gebruikt.

Ondertussen kan het Le Pen-kamp rekenen op een derde van de nationale stemmen. Ze zal de stemmen trekken van Eric Zemmour, wiens hardere nationalisme hem de vierde plaats opleverde met 7%. Nationalist Nicolas Dupont-Aignan heeft haar ook gesteund.

Het team van Macron plant een reeks grote bijeenkomsten en grote tv-optredens, hoewel het grote decorstuk waarschijnlijk het tv-debat op 20 april zal zijn.

Ifop-enquête François Dabi zei dat de schatting van zijn bedrijf van 51% -49% voor de run-off het dichtst in de buurt kwam dat ze ooit hadden voorspeld. Een peiling van Elabe schatte het verschil op 52%-48% en een peiling van Ipsos suggereerde dat het nog groter was.

Toen Macron zijn aanhangers toesprak, zag hij er opgelucht uit en hij beloofde harder te werken dan in het eerste deel van de campagne. "Als extreemrechts in al zijn vormen zo'n groot deel van ons land vertegenwoordigt," zei hij, "kunnen we niet voelen dat het goed gaat."

Het was al duidelijk uit de toespraak van Macron dat hij de komende dagen van plan was zich te richten op de nauwe banden van Le Pen met het Kremlin. Hoewel ze de oorlog van Vladimir Putin heeft veroordeeld, bezocht ze hem voor de vorige verkiezingen in 2017 en sloot haar partij een Russische lening af.

Le Pen zei dat het tijd was voor een "grote omschakeling", met een fundament op 24 april een totale keuze uit twee tegengestelde standpunten: "Ofwel verdeeldheid en wanorde, ofwel een unie van het Franse volk rond gegarandeerde sociale rechtvaardigheid."

Ze heeft beloofd de belastingen te verlagen en af te zien van inkomstenbelasting voor jongeren onder de 30. Er is minder nadruk gelegd op nationalisme, maar ze wil een referendum over beperking van immigratie, radicale verandering in de EU en een verbod op de islamitische hijab in openbare ruimtes.

Een op de vier kiezers van 18-24 jaar steunde de president en hij was het populairst onder 65-plussers, terwijl Marine Le Pen het beste presteerde onder 35-64-jarigen.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May