Visserscollectief scherp over druk vanuit Guyana voor vergunning
10 Apr 2022, 00:00
foto


Het Visserscollectief constateert dat er een enorme druk wordt uitgeoefend vanuit Guyana om visvergunningen te krijgen van Suriname. De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, heeft publiekelijk aangegeven dat deze vergunningen in januari al rond zouden komen, maar er is een vertraging opgetreden. Het Visserscollectief laat tegenover Starnieuws optekenen dat  meerdere malen is aangegeven dat  het onrechtmatig zou zijn om aan vreemdelingen toestemming te geven om te vissen in Surinaamse wateren.

De visbestanden staan onder druk. Het aantal vergunningen zou zelfs verminderd moeten worden, stelt het Visserscollectief. Op politiek niveau wordt vanuit Guyana veel lobbywerk verricht voor het verstrekken van visvergunningen. Een Guyanese delegatie heeft zelfs een bezoek gebracht aan vissers uit het buurland. De visserijsector heeft echter de garantie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij  dat er geen vergunning aan Guyanezen verleend zullen worden.

De vissers die hard de economie van Suriname ondersteunen en voldoen aan alle voorwaarden volgens de Visserijwet, volgen de zaak op de voet, en zullen niet zonder meer stil zitten indien hun visbestanden weg worden gegeven, stelt het Visserscollectief. Het behoeft volgens de organisatie geen betoog meer dat de visserijsector een grote bijdrage levert aan de economie van Suriname, zowel lokaal als op de internationale markt.

Het blijft volgens het Visserscollectief een feit dat Surinamers wel de sector hebben kunnen ontwikkelen, en tot bloei hebben gebracht, waarbij duizenden arbeidsplaatsen zijn gecreëerd, niet alleen voor de vangst van vis, maar ook in de verwerking, en andere sectoren, zoals transport, verpakking, handels bedrijven, food processing etc.

"Gelukkig staat de wet ons bij in deze zwaarwichtige voornemens, en wensen vanuit de Guyanese zijde. Uit de Visserijwet blijkt uit dat vissersvaartuigen die visactiviteiten wensen uit te voeren, geregistreerd en vastgelegd moeten worden hier in Suriname. Zij moeten hun vangsten in Suriname aanlanden, en vaartuigen moeten hier aanmeren voor controle. Indien Suriname toestemming om welke reden dan ook toestemming wilde verlenen aan een Caricomland, betekent dit volgens de Treaty of Chaguaramas dat alle lidstaten ook feitelijk recht zouden hebben om visvergunningen hier aan te vragen volgens het gelijkheidsbeginsel," voert het Visserscollectief aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May