Frankrijk maakt zich op voor presidentsverkiezingen
09 Apr 2022, 20:42
foto
Het lijkt erop dat president Emmanuel Macron bij de tweede ronde van de verkiezingen in Frankrijk komt te staan tegenover Marine Le Pen. (Foto: AFP)


Franse kiezers bereiden zich voor om zondag hun stem uit te brengen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Recente peilingen hebben een duidelijke daling laten zien van de voorsprong van president Emmanuel Macron op zijn belangrijkste uitdager, de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen.

De campagne is nu afgelopen en de opkomst zal naar verwachting lager zijn dan bij de vorige verkiezingen in Frankrijk. Hoewel de stemming overschaduwd is door de oorlog in Oekraïne, zijn de kosten van levensonderhoud een belangrijk punt voor veel kiezers.

Macron en Le Pen zijn de vaste favorieten, maar er zijn nog tien andere kandidaten die strijden om de tweede ronde op 24 april. Een maand geleden stond Le Pen tien punten achter op Macron en vocht tegen hem voor een plaats in de tweede ronde.

Nu wordt ze gezien als de favoriet om hem na deze eerste ronde uit te dagen voor het presidentschap. Als ze de tweede ronde van 24 april haalt, suggereren opiniepeilingen voor het eerst dat een overwinning van Le Pen binnen de foutmarge ligt, zegt Lucy Williamson van de BBC in Parijs.

De opiniepeilingen van Macron werden aanvankelijk gestimuleerd door zijn diplomatieke inspanningen tijdens de begindagen van de Russische invasie in Oekraïne, maar de kiezers blijven zeer bezorgd over de stijgende rekeningen in Frankrijk.

Le Pen heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om haar imago af te zwakken en zichzelf te presenteren als herkenbaar, gematigd en geschikt voor het hoogste ambt. Haar programma heeft een consistente anti-immigratie-, anti-EU-boodschap naar voren gebracht die weerklank heeft gevonden bij ontevreden kiezers.

Macron stelt nu voor om binnen vijf jaar volledige werkgelegenheid te krijgen, de belastingen voor huishoudens en bedrijven te verlagen en zijn programma te betalen door de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 62 naar 65 - hoewel het verhogen van de pensioenleeftijd niet populair is bij kiezers die al te maken hebben met een kostencrisis.

Analisten voorspellen dat de opkomst tijdens de stemming morgen zo laag zal zijn dat het record onthoudingspercentage van 22,2% van 2017 zal worden overtroffen.

"We hebben een vreemde campagne meegemaakt die op gespannen voet stond met wat we bij de afgelopen presidentsverkiezingen hebben meegemaakt", zegt Frederic Dabi, directeur van het Ifop-stembureau, tegen persbureau AFP.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May