Navratri-rituelen in achtertuin presidentieel paleis
08 Apr 2022, 20:47
foto
President Chan Santokhi en zijn echtgenote tijdens de zesde dag van Navratri in de achtertuin van het presidentieel paleis. Navratri duurt negen dagen. (Foto"s: CDS)


Voor het eerst zijn er rituele handelingen gepleegd tijdens Navratri in de tuin van het presidentieel paleis. Samen met first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry heeft staatshoofd Chan Santokhi de rituele handelingen die horen bij Navratri verricht. Santokhi stond stil bij zowel de betekenis van dit feest als het belang ervan voor mens en samenleving. Volgens hem hebben met de viering op het paleis meerdere groepen de kans gekregen om te horen en van dichtbij mee te maken wat Navratri inhoudt. “De achtertuin en het paleis behoren het volk toe en hier zijn er geen barrières”.

Het is voor het eerst in decennia dat de vastenperiode van de moslims, hindoes en christenen in haast dezelfde periode vallen. Dat de hoogtijdagen Ramadan, Navratri en Pasen bijna gelijktijdig gevierd worden, biedt volgens voor president een gelegenheid tot natievorming en het propageren van eenheid in verscheidenheid. Hij meent dat de ethische waarden en normen van de verschillende religiën centraal moeten staan in de opbouw van Suriname. Over enkele dagen zal op dezelfde plek ook de Iftar in het kader van de Ramadan en vervolgens het Pasen gevierd zullen worden. “Wij zijn in één land en moeten met elkaar samenleven. Dat creëer je door wederzijds respect en door openheid te geven.”


De president merkt op dat er in Suriname als een multireligieuze samenleving  gemeenschappelijke raakvlakken zijn om solidair te zijn met elkaar, samen te bidden voor wijsheid, kracht en gezondheid, meldt de Communicatiedienst Suriname. “Met de waarden en normen van religie kunnen we ons meer bewust worden van een sociaal rechtvaardig medeleven van onze medemensen,” voerde de president aan. Tijdens Navratri wordt er gebeden voor geluk binnen de familie, een hechte band binnen de gemeenschap alsook voor land en volk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May