IsDB financiert praktijklokalen lbo voor US$ 8 miljoen
08 Apr 2022, 00:01
foto
President Chan Santokhi heeft de praktijklokalen te LBO Meerzorg donderdag in gebruik genomen. Dit project wordt gefinancierd door de IsDB. (Foto: Kabinet van de President)


Ruim US$ 8 miljoen is geïnvesteerd in machines en lokalen voor het lager beroepsonderwijs (lbo). De praktijklokalen van LBO Meerzorg zijn donderdag in gebruik genomen. Op twaalf scholen in verschillende districten zijn 39 praktijklokalen bijgebouwd. Dit heeft te maken met vernieuwing van het onderwijs, legt minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in gesprek met journalisten uit. President Chan Santokhi voerde aan dat gegaan moet worden naar marktgericht beroepsonderwijs.

Het Technical and Vocational Education and Training-project wordt gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB). Er worden moderne machines ingezet voor verschillende studierichtingen. Het gaat om onder andere studierichtingen gas, water, elektriciteit, auto-industrie, bouwkunde. De eerste 25 leerkrachten worden getraind, zodat zij kunnen omgaan met de machines. Op hun beurt zullen ze overige collega's trainen, legt Levens uit. Het ministerie wil dat beroepsopleidingen voldoen aan internationale standaarden. Ook het middelbaar beroepsonderwijs kan gebruik maken van de machines. Voor de machines is er ook een onderhoudscontract van vijf jaar gesloten.

“Wij moeten naar marktgericht en beroepsgericht onderwijs. Wij moeten het onderwijssysteem diversifiëren en voldoen aan de markt”, stelde de president. Volgens hem moet er snel op deze ontwikkelingen ingespeeld worden. Hij merkte tegenover minister Levens op dat er meer praktijkscholen nodig zijn, want die zijn de toekomst voor Suriname. In het praktijkberoep zijn er volgens Santokhi veel mogelijkheden. Het zijn volgens hem deze mensen die de ruggengraat van de economie gaan vormen.

Er is in de wereld een structurele behoefte aan voedsel en deze zal alleen maar toenemen. Suriname heeft de potentie en het potentieel aan gronden om in deze behoefte te voorzien, voerde Santokhi aan. Volgens hem is het beroepsgerichtonderwijs een vereiste. Ook wanneer het gaat om de opkomende olie- en gasindustrie. De local content die hierin zal participeren, zal een spin-off effect hebben naar alle sectoren. De president benadrukt dat de markt hierop voorbereid moet worden. De praktijklokalen zullen voorzien in de behoefte aan menselijk kapitaal, dat nodig is om te presteren.

De president merkte op dat na anderhalf jaar de economie gestabiliseerd is en de financiële crisis onder controle gebracht is. Het is nu tijd om te presteren, mede door ondersteuning van internationale financiële instellingen. Volgens hem heeft Onderwijs de opdracht om te presteren, goed begrepen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May