PAHO-directeur waarschuwt voor risico nieuwe Covid-19 golf
07 Apr 2022, 04:53
foto
Vandaag, 7 april, wordt de Wereldgezondheidsdag herdacht. Het thema dit jaar is 'Onze planeet, onze Gezondheid'.


Directeur Carissa F. Etienne van PAHO waarschuwt dat de regio het risico loopt op een nieuwe Covid-19 golf door de toename van het aantal gevallen in andere regio's. Vaccinatiecampagnes moeten gericht zijn op de bescherming van de meest kwetsbare groepen. Vandaag wordt de Wereldgezondheidsdag herdacht met als thema Onze planeet, onze Gezondheid". De PAHO-directeur benadrukt de dringende noodzaak voor landen om samen te werken aan een gezondere, duurzamere toekomst.

Terwijl het aantal gevallen van Covid-19 in Europa en Oost-Azië als gevolg van Omicron BA.2 toeneemt, dringt de PAHO-topper er op aan om waakzaam te blijven en dringend de kloof in het aantal gevaccineerden aan te vullen. Hoewel het aantal Covid-gevallen en -doden in een groot deel van de regio is gedaald, hebben landen elke week meer dan 620.000 nieuwe gevallen gemeld. En in delen van Noord-Amerika en het Caribisch gebied, waar Omicron de overheersende variant aan het worden is, beginnen de nieuwe infecties toe te nemen.

Nu Omicron BA.2 al in 8,7% van de uit Zuid-Amerika gerapporteerde sequenties is aangetroffen, "hebben we keer op keer gezien hoe de infectiedynamiek in Europa zich slechts een paar weken later hier weerspiegelt", stelt Etienne op een gisteren gehouden persconferentie. "We kunnen het risico van verdere toenames van Covid-19 niet negeren," voegde ze eraan toe. Maar we weten nu "wat er nodig is om onze mensen te beschermen".

Echter, met 240 miljoen mensen in de Pan-Amerikaanse regio die nog geen enkele vaccinatie tegen Covid-19 hebben ontvangen, zal de kloof in het aantal gevaccineerden "onze regio in gevaar houden tijdens toekomstige golven". Hoewel meer dan 685 miljoen mensen in de regio hun Covid-vaccinatieschema's hebben voltooid en 50 landen en gebieden al zijn begonnen met het toedienen van boosterdoses, moeten we nu "onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat onze kwetsbare bevolkingsgroepen zo spoedig mogelijk de doses krijgen die zij nodig hebben", zegt Etienne.

De PAHO-directeur dringt er ook bij op aan dat de landen de testcapaciteit op peil houden "zodat we niet blind aan deze volgende golf beginnen" en een volledig beeld hebben van Omicron BA.2 in de regio. "Dit betekent dat testen overal gemakkelijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen, om nieuwe uitbraken te voorkomen en onze gezondheidsstelsels voor te bereiden als het aantal gevallen toeneemt". Etienne waarschuwde ook dat sommige landen en gebieden de volksgezondheidsmaatregelen voortijdig hebben versoepeld, en benadrukte dat de verzamelde gegevens "onze ogen en oren zijn in deze pandemie". "Net als voorheen moeten we onze strategieën aanpassen wanneer het aantal gevallen toeneemt, om levens te redden".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May