EU stelt verbod op invoer Russische kolen voor na wreedheden
06 Apr 2022, 04:50
foto
Zelfs vóór de sancties hadden Europese energiebedrijven al moeite om Russische steenkool te bemachtigen, aangezien veel banken weigerden de handel in grondstoffen te financieren. (Foto: Bloomberg)


De Europese Unie stelt voor om de invoer van steenkool uit Rusland te verbieden in een directe reactie op berichten dat Russische troepen schijnbare oorlogsmisdaden hebben gepleegd in Oekraïne. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dinsdag.

De actie tegen steenkool - waarvan Von der Leyen zei dat het 4 miljard euro (US$ 4,4 miljard) per jaar zou bedragen - zou volgens twee mensen die bekend zijn met de zaak, een afbouw van drie maanden mogelijk maken voordat nieuwe contracten worden verboden.

De steenkoolvoorziening werd toegevoegd aan een pakket maatregelen gericht op het versterken van bestaande maatregelen en het corrigeren van hiaten waarover deze week al door de ambassadeurs bij de EU zou worden gedebatteerd. De Europese Commissie stelt ook voor om de meeste Russische vrachtwagens en schepen de toegang tot het blok te ontzeggen, zei Von der Leyen, met uitzonderingen voor landbouwproducten, humanitaire hulp en energie. "Deze gruweldaden kunnen en zullen niet onbeantwoord blijven", zei Von der Leyen.

Duitsland, dat eerder pogingen tot embargo op Russische energie had geblokkeerd, is bereid een Russisch kolenverbod te overwegen en is in gesprek met de EU over de timing van een dergelijke stap, aldus een Duitse functionaris met kennis van de discussies.

Voorraden steenkool bestemd voor volgend jaar voor Noordwest-Europa stegen maar liefst 7,9% tot US$ 205 per ton. Rusland levert ongeveer de helft van de thermische steenkool van het continent, die wordt gebruikt om zijn elektriciteitscentrales van brandstof te voorzien en elektriciteit op te wekken. Europa en China zijn topkopers van Russische thermische kolen.

De EU is niet van plan om olie of gas voorlopig te bestraffen, ondanks intense druk om Moskou meer economische pijn te bezorgen, zeiden de mensen. Maar de EU-landen zijn diep verdeeld over de volgende stappen en sommige regeringen blijven deze week aandringen op ten minste een signaal dat het blok de Russische olie-import wil verminderen, zei een van de mensen.

"We werken aan aanvullende sancties, onder meer voor olie-invoer, en we denken na over enkele van de ideeën die door de lidstaten zijn gepresenteerd, zoals belastingen of specifieke betalingskanalen zoals een geblokkeerde rekening", zei Von der Leyen.

Een andere optie dan een regelrecht olieverbod zou zijn om de Russische olie geleidelijk af te schaffen en de strategische oliereserves van Europa te gebruiken om de impact op te vangen, zegt een hoge EU-functionaris. Een andere optie zou zijn om tarieven op de sector te heffen, terwijl een derde optie zou zijn om een ​​geblokkeerde rekening aan te maken om de extra winst die Rusland maakt op de olieprijsstijgingen sinds het begin van de oorlog te bevriezen, zei de functionaris.

Verschillende regeringen, waaronder Duitsland en Hongarije, hebben zich verzet tegen uitbreiding van de sancties tot de Russische energiesector, maar de beschuldigingen dat terugtrekkende Russische troepen tientallen ongewapende burgers hadden geëxecuteerd, leidden tot een hernieuwd aandringen van enkele oostelijke leden van het blok om die maatregelen te versterken. De EU-leiders hebben al ingestemd met het doel om tegen 2027 de afhankelijkheid van alle Russische fossiele brandstoffen geleidelijk af te bouwen.

Zelfs vóór sancties hadden Europese energiebedrijven al moeite om Russische steenkool te bemachtigen. Veel banken weigerden de handel in grondstoffen te financieren, waardoor enkele van de grootste nutsbedrijven van het continent gedwongen werden steenkool te kopen in Zuid-Afrika en Australië.

Goedkeuring van het pakket en het verbod op steenkool vereist de steun van alle 27 lidstaten. Als onderdeel van hetzelfde voorstel wil de EU de exportcontroles uitbreiden op meer technologieën die worden gebruikt in de defensiesector en andere belangrijke industrieën, evenals beperkingen op de verkoop van LNG-apparatuur. De uitvoerende tak van de EU stelt ook voor om tientallen mensen en entiteiten toe te voegen aan de lijst van gesanctioneerde personen en bedrijven, waaronder banken, zoals VTB Bank PJSC, die zijn afgesneden van het wereldwijde SWIFT-berichtensysteem voor betalingen, maar die nog niet volledig zijn gesanctioneerd.

"We richten ons op het Kremlin, de politieke en economische elites die de oorlog van Putin in Oekraïne steunen", zei Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de EU, dinsdag in een verklaring.

Von der Leyen komt deze week naar Kiev om mee te praten met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy in een blijk van steun voor het land. De EU zei ook dat ze Oekraïne zal helpen bij het verzamelen van bewijs van mogelijke oorlogsmisdaden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May