Honger in Afrika stijgt door conflict, klimaat en voedselprijzen
05 Apr 2022, 20:45
foto
Een vrouw draagt ​​een baby terwijl ze in de rij staat voor eten, op de Tsehaye-basisschool, die werd omgebouwd tot een tijdelijk onderkomen voor mensen die door het conflict waren ontheemd, in de stad Shire in de regio Tigray, Ethiopië. (Foto: Reuters)


Conflict, klimaatverandering en stijgende voedsel- en brandstofprijzen dwingen ongeveer een kwart van de Afrikanen honger te lijden, zei het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) dinsdag. Ongeveer 346 miljoen mensen in Afrika worden geconfronteerd met ernstige voedselonzekerheid, wat betekent dat ze waarschijnlijk honger hebben gehad, in de ergste crisis sinds 2017. Vorig jaar was dat aantal ongeveer 286 miljoen.

"De acute voedselonzekerheidssituatie in veel van de landen waar we werken - en mensen zijn al getroffen door gewapende conflicten - slaat om in hongersnoodachtige omstandigheden", zegt Dominik Stillhart, Global Operations Director van het ICRC.

Twee jaar van conflict in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië heeft ertoe geleid dat miljoenen mensen te maken hebben gehad met hongersnood en een hongercrisis hebben veroorzaakt in aangrenzende regio's.

Opstanden in Burkina Faso, Mali, Niger en Nigeria hebben ook de voedselonzekerheid vergroot in West-Afrika, dat nu te maken heeft met de ergste voedselcrisis ooit.

Veel landen die met conflicten te maken hebben, behoren ook tot de zwaarst getroffen door klimaatverandering, waaronder Zuid-Sudan en Somalië, zei Stillhart.

Ongeveer 90% van Somalië wordt momenteel getroffen door droogte, zei Stillhart. Als het dit jaar niet gaat regenen, zullen 1,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed zijn, aldus het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Alleen al in februari doodde de droogte 650.000 stuks vee, wat een verwoestend effect had op de vele Somaliërs voor wie de dieren een inkomen, vangnetten en spaargeld waren.

Ondertussen rijzen de wereldwijde voedsel- en brandstofprijzen de pan uit, deels als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zei Stillhart. De prijzen voor tarwe, waarvan Rusland en Oekraïne beide toonaangevende producenten zijn, zijn gedaald van de recordhoogten van vorige maand, maar blijven 70% hoger dan in april 2021. De prijzen voor maïs en olie zijn ook gestegen.

"Onze oproep vandaag is echt dat de aandacht voor de benarde situatie van de mensen in Oekraïne - wat natuurlijk verschrikkelijk is - de wereld niet mag beletten naar andere crises te kijken", zei Stillhart.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May